Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Велико Търново с поредица открити уроци за Левски

Д-р Стамболийска: Днешното поколение трябва да знае и помни делото на Апостола

Третокласници от Велико Търново бяха първите ученици, включили се в инициативата "Музей в куфар"

Снимка: Здравка Маслянкова

Поредица от открити уроци за Апостола на свободата Весил Левски започна Регионалният исторически музей във Велико Търново. Двуседмичната образователна инициатива е част от проекта "Музей в куфар" и е посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Левски. 

„Левский в сърцата ни“ е темата на откритите уроци на великотърновските музейни работници с интересни факти от живота и революционната дейност на Апостола. Третокласниците от Основното училище „Бачо Киро“ във Велико Търново бяха първите ученици, които се включиха в тазгодишната инициатива „Музей в куфар“. 


Уроците по родолюбие и патриотизъм от 6 до 17 февруари, посветени на 150-ата годишнина от гибелта на Левски, изнасят в детските градини и училищата във Велико Търново, Дебелец и Килифарево музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска и Михаил Стойчев. За смисъла на инициативата д-р Стамболийска поясни: 

Днешното поколение трябва да знае и да помни делото на Апостола, неговия живот, неговите завети, ценностите, които трябва да пазим и да предаваме на следващите поколения“.  

Докато чакат началото на урока, няколко третокласници от училище „Бачо Киро“ разсъждават за Левски: 

„Той си е дал живота, за да сме свободни ние сега“. 

„Смел и е все весел винаги“. 

„Той се е борил за свободата на България и е направил много комитети. Той е смел“. 

„И много се е впускал в битките. Той си казвал: „Да е свободна България“ и заради това се е впускал в битките. Затова се е жертвал и не е предал другите, но него са го предали. Той не е предал никого, ако предадеш и всичко свършва и не могат да се освободят“.  


Датата на гибелта на Левски продължава да се почита по различно време – в едни селища на 18 февруари, в други – на 19 февруари. Как се оправят с тези неточности и на какво учат учениците си за Левски споделят учителките на третокласниците Денислава Йовчева, Кремена Стоянова и Теодора Белчева: 

„Дори и да има такива пропуски, ние като учители се стараем да предадем на децата защо става тази неточност, да обясним кога са се случили тези събития, както ние ги наричаме по стар стил, така че те да знаят и да почитат паметта му в дните, когато наистина се е осъществило това събитие“, заяви Денислава Йовчева. 

„Те трябва да почувстват наистина това, което са направили тези хора за нашата страна, за всички нас като народ. Те трябва да усетят чувството на почит, на уважение, за да го изпитат“, коментира Кремена Стоянова. 

„Чрез Левски ние искаме да им предадем едно патриотично чувство, че наистина той се е жертвал за България и ние трябва да почетем това, за да може България да продължи да съществува и те да я обичат“, каза Теодора Белчева.  


На откритите уроци с музейните специалисти децата могат да се докоснат до дяконския орар на Левски, да видят негова снимка със саморъчния му подпис, двата печата на Българския революционен централен комитет, изработени за организацията по поръчка на Апостола, и копие на пищова му „Гасер“. Тези лични вещи на Апостола са от фондовете на Регионалния исторически музей във Велико Търново и имат своята прелюбопитна история.  

Орарът на Левски е дълга лента, извезана със златни сърмени конци, и е била част от облеклото му като дякон. Орарът е намерен от великотърновската изследователка Тянка Минчева случайно в един антиквариат, разказва д-р Атанаска Стамболийска: 


„В този антиквариат, собственост на Атанас Топлийски, орарът е занесен от един Ботев четник – Димитър Тодоров – Димитрото, който го оставя като залог там с идеята в последствие да си го вземе, обаче така се случва в историята, че той не успява да си прибере този дяконски орар и той остава в този антиквариат. По-късно при своите проучвания Тянка Минчева успява да го намери и така попада във фондовете на Регионалния исторически музей. Правени са проучвания от д-р Иван Чокоев. С експертизи той доказва, че дяконският орар е точно от 19-и век“. 

Интересна е историята и на двата печата на БРЦК, които пази музеят във Велико Търново, разказва уредникът Михаил Стойчев: 


„Като това са оригиналите на печатите на БРЦК. Защо са два – когато по време на революционната си дейност Васил Левски поръчва да се изработи печат за Българския революционен централен комитет, явно не са го разбрали, правят печата с изобразен лъв без корона. Българският лъв не може да е без корона. Левски не е доволен от изработката и веднага поръчва втори печат, който е същият, но малко по-голям и вече лъвът е с корона. Този печат е използван за подпечатване на тайните документи на БРЦК“. 

По време на откритите уроци за Левски при децата с историците е и опълченец. В неговата роля е екскурзоводът Елин Димитров:  

„Униформата е направена по подобие на униформите от Априлското въстание. Аз съм тук в качеството си на аниматор. За мен е важно децата да видят как са се обличали нашите прадеди, борили се за свободата на отечеството“. 

Снимки: Здравка Маслянкова
Репортажа чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27