Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след началото на войната: Какво се случва с бойната група на НАТО у нас?

Полковник Франческо Алаймо и полковник Велин Кехайов
Снимка: Съвместно командване на силите

След почти година война, близо до България и с неяснота за нейния край, бойната група на НАТО, която е у нас, вероятно ще прерасне в бригада. Докато тази тема се обсъжда обаче, заместник- командирът на многонационалната бойна група-подполковник Велин Кехайов, изрази надежда тя да не влиза в употреба.

Многонационалната бойна група е разположена у нас от близо половин година. А създаването й беше  отговор на НАТО към войната в Украйна. Освен в България, подобни групи има в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Като рамкова държава, Италия има 750 военни с 50 единици техника. България участва в нея с маневрена рота, екип военна полиция и военнослужещи в щаба. САЩ участват и с бойните машини „Страйкър“. В българската бойна група има представители на Черна гора, Гърция, Албания, Република Северна Македония. Турция има отделение за непосредствена противовъздушна отбрана. Командирът на бойната група полковник Франческо Алаймо казва, че е доволен от постигнатото ниво на готовност.

Многонационалната бойна група показва способности в учения на полигона "Ново село"

Ние направихме предаване на командването през октомври миналата година тук, на тренировъчния полигон „Ново село“. Присъстваха както всички висши военни на България и НАТО, така и вашият президент, а също министрите на отбраната на България и Италия. И това беше възможността да покажем тази инициатива в България.

Сигурен съм, че бъдещето ще ни донесе комплексност. А дейността ни ще бъде все по-важна. Но тази половин година мина в добра среда. Работата ни ще продължи под интегрираното командване на Многонационалната дивизия „Югоизток”, както знаете нашето НАТО-вско командване се намира в Румъния. И тренировъчните ни дейности ще се извършват не само с частите от бойната групано и с други части. Основната ни цел е да достигнем и поддържаме високо ниво на  съвместимост, което би дало възможност на бойната група да реагира в случай на нужда.

Като част от НАТО трябва да изпълняваме тактическите процедури по един и същ начин. И благодарение на това успяваме да обменяме опит.  

Полковник Франческо Алаймо

Полковник Франческо Алаймо избягва да влиза в подробности какво точно тренира многонационалната бойна група. Но по време на учение през декември 22-ра тя показа способности за отблъскване на атака, задържане и оттегляне, преминаване през минни заграждения и предприемане на контраатака. Заместник- командирът на многонационалната бойна група-подполковник Велин Кехайов казва, че крайните коментари за присъствието на съюзнически военни у нас са разбираеми.  

Подполковник Велин Кехайов

„Разбирам коментари от подобен вид, особено в условията на провеждаща се в близост до нашите граници война. Но България е част от НАТО, затова споделяме не само ползите от членството в този съюз, а и отговорностите. Една от тях беше създаването на бойната група на източния фланг на Алианса. По моя оценка успяваме със силите и средствата, с които разполагаме, както да участваме, така и да осигурим тази част от сигурността на страната и на Алианса. Такъв е българският принос. Преди Италия, като рамкова държава, да поеме ръководството на бойната група, тя беше първоначално създадена в България. Принципите й се предадоха на следващата.

Нашият принос е с една механизирана рота. Участваме и с щабни офицери, както и аз-като заместник-командир на бойната група. По преценка на командирите, това е достатъчно към момента“. 

Най-интересната промяна, свързана с работата на многонационалната бойна група, се случи в последните дни на парламента. 48-мото НС одобри предложението, свързано с възможността военни да се командироват в страната, ако участват в многонационални мисии. Положението досега важеше само за мисии в чужбина. Заместник- командирът на многонационалната бойна група -подполковник Велин Кехайов казва, че тази промяна улеснява работата.  

Полковник Франческо Алаймо и полковник Велин Кехайов

"Тези промени бяха необходими, защото досега липсваше регулация на такъв вид формирования на територията на страната, участващи в международни инициативи. Това решава огромна част от чисто административния ред за участието на български военнослужещи в многонационално формирование на територията на страната"

Подполковник Велин Кехайов се надява Многонационалната бойна група на НАТО да не бъде активирана никога. 

"Очаквам и се надявам  да не бъде активирана никога, но независимо от това, бойната група поддържа вече декларираните пълни оперативни способности, като тренира ежедневно в рамките на мисията и на мерките по усилена бдителност. Има способности и готовност за реакция". 

Дипломатично командирът на бойната група полковник Франческо Алаймо отклонява отговора за евентуално активиране на групата.  

Всяко предизвикателство си има своите трудности. И според мен, колкото повече тренираме заедно, по-добре нашите части биха посрещнали евентуални бъдещи предизвикателства. Колкото повече се сработваме, толкова по-добре ще можем да защитаваме ценностите си, да показваме способностите си и сила. Частите ни са с възможности за бързо и ефикасно разполагане. Имаме и нужната техника. А това потвърждава, че с бърза реакция можем да посрещнем бъдещите предизвикателства. Мотото на НАТО – „Силни заедно“ не е случайно. Това е ангажираност за защита на мира и сигурността, където е нужно".  

Полковник Франческо Алаймо казва, че за италианската армия ролята им на рамкова държава в многонационалната бойна група е важна. Той припомня, че в рамките на 30 години Италия е имала възможност да участва в различни мисии, което е допринесло и за бойния опит на частите. И допълва, че от началото на мисията българските военни и цивилни власти осигуряват цялата нужна подкрепа за работа на бойната група.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26