Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния опроверга информацията за руски ракети, прелетели през въздушното й пространство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния опроверга информацията на украинските власти, че руски ракети са преминали през въздушното й пространство. Имало е обаче прелитане през територията на Молдова в поредния ден на масирани руски ракетни атаки срещу енергийни обекти в цяла Украйна. Продължават и сраженията в Донбас.

Две руски крилати ракети „Калибър“, изстреляни по украинска територия, са преминали през въздушното пространство на Молдова и на Румъния, която е член на НАТО, заявиха властите в Киев. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че са изстреляни най-малко 70 ракети срещу страната, от които над 60 са свалени: 

"Няколко руски ракети прелетяха през въздушното пространство на Молдова и Румъния. Тези ракети са предизвикателство за НАТО и колективната сигурност. Това е терор, който може и трябва да бъде спрян".

От Букурещ отрекоха руски ракети да са навлизали на румънска територия и подчертаха, най-близката точка на прелитане е на 35 километра от границата.

Властите в Кишинев потвърдиха, че е имало нарушаване на молдовското въздушно пространство и връчиха протестна нота на руския посланик в Кишинев. 

При обстрела с ракети и дронове сутринта Русия е поразила енергийни мощности в шест украински региона, което е довело да извънредни спирания на тока на много места. От Киев следобед съобщиха за нова въздушна тревога в цялата страна. 

От руска страна твърдят, че военните им са укрепили позициите си на север от Бахмут, прекъсвайки важен украински коридор за доставки, и в Угледар, където провеждат офанзива.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Мъж от пернишкото с. Студена е задържан за домашно насилие

28-годишен мъж от пернишкото село Студена е бил задържан за 24 часа заради домашно насилие, съобщиха от полицията. По данни на подалата сигнал срещу него жена от месец март досега той ѝ посягал системно, като последният случай на насилие е от 2 август. Двамата нямали брак, живеели на семейни начала. От жилището, което обитавали..

публикувано на 05.08.24 в 13:22

Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която..

публикувано на 05.08.24 в 13:05
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Кризата в ДПС вкара качествено нова криза в политическия живот на България

Кризата в ДПС вкара качествено нова криза в политическия живот на България.  Това каза пред БНР журналистът и анализатор Мехмед Юмер и уточни: " Тази криза е някак закономерна , защото ДПС се различава от другите партии. Тя тръгна с една кауза, че ще се борят за правата и свободите на своите избиратели. ... Защото каузата , която беше в..

публикувано на 05.08.24 в 13:03

426 училища получават над 7 млн. лв. за оборудване на учебни кабинети

426 училища в страната получават над 7 милиона лева за нови класни стаи и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". Финансиране получават и 15 центъра за специална образователна..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Продължава борбата с пожара в планина Славянка, където има много активни огнища

Над 120 служители от пожарните служби в цяла Югозападна България, горски служители и военни са на източния фронт на пожара в граничната планина Славянка, в който има много активни огнища. В гасенето се включи и военен хеликоптер, а следобед се очакват самолетите от партньорските ни държави по Европейския механизъм за гражданска защита...

публикувано на 05.08.24 в 12:51

Силен вятър засилва риска от разпространение на пожари в Гърция

Силният вятър днес поставя на риск разпространението на пожари в Гърция, по информация на Гражданска защита. В Солун и Халкидики районите с гори са под охрана. През изминалото денонощие пожарникарите са действали на 60 нови огнища, като 45 от тях са се запалили в следобедните часове, съобщи министърът по борба с климатичните промени..

публикувано на 05.08.24 в 12:47
Плаж в Пелопонес, Гърция

Чуждестранни собственици на апартаменти в Гърция ги дават нелегално под наем

Хотелиерите на Халкидики се оплакват, че собствениците на жилища от балканските страни ги отдават нелегално под наем. Туристите на Халкидики са много повече от миналата година, а приходите са с 30% по-малко. Това съобщи председателят на търговската камара в региона Янис Куфидис. Закупените жилища в Халкидики от граждани на съседните..

публикувано на 05.08.24 в 12:41