Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Путин краде икономическото бъдеще на Русия"

Проф. Михаел Рохлиц: Експертите надцениха ефекта от санкциите. Той ще е видим на по-късен етап

"Русия може да продължи войната, защото има огромни запаси от танкове, оръжия и муниции"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз подготвя десети пакет от санкции срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна. Въпреки очакванията санкциите да задушат финансирането на военната машина, руската икономика се оказа по-устойчива на удара. Година след началото на войната санкциите дават резултат.

Такива очаквания имаше още миналата година, както и предупреждения, че с времето Москва ще се пригоди към новите условия и ще направи всичко възможно да заобиколи наложените икономически ограничения с помощта на партньорските си държави, например от Евразийския икономически съюз. След като по изчисления на западни анализатори над 830 западни компании са напуснали Русия, част от тяхната продукция все пак достига руския пазар, но през държави като Казахстан, Киргистан и Армения. Вносът миналата година от там възлиза на близо 20 милиарда долара, твърдят от Йейлския университет.

"Кремъл все още има достатъчно ресурс, за да продължи войната в Украйна", казва в интервю за БНР проф. Михаел Рохлиц от университета в Бремен.

"Санкциите са най-ефективните и най-мащабните, налагани някога на държава като Русия. Трябва да имаме предвид, че ефектът от тях ще стане видим на по-късен етап, а не веднага, в първите месеци от налагането им. Някак си експертите надцениха ефекта от санкциите и очакваха едва ли не, че още през февруари миналата година ще доведат до свиване на руския брутен вътрешен продукт. Очакванията бяха през 2022 година икономиката на страната да се срине с 10 – 15 %, но тя се сви с едва около 3,5 на сто.

В същото време в дългосрочен план санкциите върху износа на определени продукти към Русия, най-вече технологични, ще окажат сериозно влияние върху способността на руската икономика да се конкурира с останалите и дори да запази модела на развитието си. Също така ще добавя, че с течение на времето ще стане все по-трудно за Русия да заобикаля тези санкции."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във времето Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз разшириха санкциите. С правилна стъпка и тежест ли бяха формирани отделните пакети от санкции срещу Русия?

"От една страна санкциите имаха за цел да предизвикат политически дебат в Русия, да провокират негативни настроения срещу Путин и да накарат хората да излязат на улицата и да протестират. В руския контекст обаче това не работи, защото правителството има почти пълен контрол върху медиите. Практически те работят по вкуса на правителството и подобни послания, каквито санкциите целяха, няма как да достигнат до хората

Това, което обаче може да бъде постигнато със санкциите, е да се затрудни Русия да води тази война в средносрочен и дългосрочен план. Тя вече се задъхва при вноса на високотехнологични елементи – например чипове, които да интегрира в оръжията си или с които да ги ремонтира. Русия се опитва да прави паралелен внос, като не купува директно тези компоненти от производителите, а през трети страни – Казахстан, Турция или Китай. Това обаче прави процеса много по-труден и нискоефективен. Представете си, за всеки ремонт на танк и всяка ракета, която се нуждае от модерно оборудване, чиповете трябва да минават през друга държава – изисква се много повече време, а крайният ефект не е толкова добър.

Русия може да продължи войната, защото има огромни запаси от танкове, оръжия и муниции, които са съветско производство. В момента тя разчита именно на огромните количества, произведени в края на 60-те и 70-те години. Казано по друг начин, Русия разчита не на качество, а на количество. Тя не притежава високотехнологични оръжия, но има огромни запаси от старо въоръжение."

Доколко санкциите са ефективни върху икономиката на Русия? Знаем, че колкото по-дълго една страна е под санкции, тя търпи негативи, но и се пригажда към новите условия. 

"Ако се замислите за руския икономически модел, той се състои от продажба на петрол и газ и закупуване на много други необходими стоки от други държави. Много от стоките, които преди това можеха да се набавят от чужбина, вече не могат да бъдат купени заради санкциите. Русия трябва да започне да си ги произвежда сама. Но за производството им тя се нуждае от модерни технологии, които не е лесно да бъдат набавени или създадени в самата държава. Ще дам пример с автомобилите – за производството на една кола са необходими много компоненти, които се произвеждат в други страни и трябва да бъдат внесени. Заводите, които работят в Русия в момента, могат единствено да сглобяват автомобили, но не и да произвеждат частите за тях. Ако не могат да внасят необходимите им компоненти, тези фабрики просто трябва да затворят."

Или отново да ги набавят през трети страни, което обаче е по-бавно и скъпо. В същото време именно тези трети страни се оказват спасителни за Русия, когато говорим за продажбите на основния й приходоизточник – нефтопродуктите.

"Русия наистина вече не може да изнася газ и петрол за основния си пазар – Европейския съюз, но увеличава продажбите към други държави – основно Китай и Индия. Въпросът е, че цената е много ниска. Руският уралс в момента се продава за около 50 долара за барел, докато брент е на цена от 80 – 85 долара за барел. Говорим за разлика от 35 долара на всеки продаден барел по-ниска печалба за Русия. По-фундаменталният проблем, с който Русия се сблъсква, е, че продажбата на изкопаеми горива като петрол и газ не е устойчив икономически модел. Това бе така още преди началото на войната и го виждаме и при други държави, износителки на нефт и газ – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт и останалите държави от Персийския залив.

Руският президент на посещение в завод от дървопреработватената промишленост в Архангелска област, февруари 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия дебатът за промяна на икономическия модел изобщо не е започвал. Не започна преди войната, не се води и сега и е малко вероятно да бъде започнат. Това, което страната може да направи, е да инвестира печалбите от петрол и газ в други сектори и да започне да развива различни икономически направления. Например може да се опита да засили IT индустрията си. Русия имаше много развит IT сектор с голям брой компании, в които работеха много квалифицирани компютърни специалисти. Заради войната тези хора напуснаха страната. Най-вероятно те никога няма да се завърнат в Русия.

Бъдещето на руската икономика е изключително неясно. Не знаем в каква посока ще се развива. Изглежда, че Русия ще се превърне в държава като Северна Корея. Тя ще може да продава нефтопродуктите си на Китай и да купува чипове и други стоки от там. Съвсем друг е въпросът обаче дали Китай би продавал високотехнологични продукти и оръжия на Русия, защото може да попадне под санкции. Съединените щати и Европа са много по-важни търговски партньори за Китай от Русия."

остатъчно силен ли е подготвяният десети пакет от санкции от страна на Европейския съюз? Заговори се дори за санкции върху руските доставки на ядрено гориво, макар че има силно зависими от него държави, каквато е и България.

"Не знам много по тази тема. Санкциите, които бяха наложени досега, са почти всеобхватни. Разбира се, има изключения като лекарствата, за които би било дори неетично да се санкционират. Има сектори, които не попадат под санкции, защото би било много трудно доставките за тях да се заменят с други. Здравеопазването и свързаните с него индустрии е пример за това."

Освен санкциите можем ли да очакваме по-високи мита за руските стоки, които още са част от световната търговия? Съединените щати анонсираха 200-процентна тарифа за руски алуминий например.

"Да, това ще направи още по-трудно за руските компании да останат конкурентни на световния пазар. Дори и да няма санкции, със сигурност купувачите на алуминий ще се преориентират към друг доставчик, защото при толкова висока тарифа руският ще стане много по-скъп. Всеки би потърсил по-евтин вариант. Това е още един удар върху руската икономика, който поставя под въпрос колко време може да оцелее и да продължава войната. С всеки изминал ден от войната Путин наранява все по-сериозно руската икономика. Той краде икономическото бъдеще на Русия." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12