Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Световната банка напуска

Дейвид Малпас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас анонсира предсрочното си оттегляне на поста, съобщи “Файненшъл Таймс”. Мандатът на Малпас изтича през 2024, но той ще го прекрати в края на финансовата година за институцията - т.е. в края на юни тази година.

Изданието припомня, че Малпас бе в екипа на финансовото министерство при управлението на Тръмп.

"След дълъг размисъл реших да потърся нови предизвикателства", се казва в изявлението на 66-годишния Малпас, който е информирал управителния съвет на банката за решението си.

"Това е възможност за плавен преход в ръководството, тъй катог групата на банката работи за посрещане на нарастващите глобални предизвикателства", добави Малпас.

По време на неговия четиригодишен мандат в Световната банка групата се сблъска с глобални кризи като пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна, както и с международното икономическо забавяне.

В изявление на банката се казва, че тя е "реагирала бързо" в лицето на тези предизвикателства, като по-специално е мобилизирала рекордните 440 млрд. долара в отговор на пандемията.

"Под негово ръководство /анковата група увеличи повече от два пъти финансирането си за климата за развиващите се страни, достигайки рекордните 32 млрд. долара през миналата година", се добавя в изявлението.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер би могла да удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от  екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите компании. По време на форума кметът ще представи стратегията за развитие на Благоевград за..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи се появи   съобщение за събиране на полицаи в12 часа днес, пред НС заради "безпрецедентен опит за..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Заради пожара край Атина: Евакуираха пациенти на две болници

Продължава гасенето на големия пожар, който избухна вчера до град Варнава близо до гръцката столица Атина. Още хора са евакуирани, сред тях пациентите на две болници. Огънят от пожара до Атина обхвана фронт 20 километра, като изгори горска растителност и много къщи. През цялата нощ продължи евакуацията на хора. Наложи се да изнесат..

публикувано на 12.08.24 в 08:51