Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е страна, в която всекидневно гърмят корупционни скандали и драми"

Леона Асланова: Има нужда да погледнем малко по-навътре в България, където всичко се е разпаднало

На страната не ѝ трябва Министерство на иновациите, а иновационна стратегия, смята организаторката на Innovation Explorer

Леона Асланова
Снимка: Личен архив

След седмица в България пристигат физик от ЦЕРН и експерти по иновациите. Те са част от деветото издание на форума "Иновейшън експлорър", който се провежда в София. Тази година участниците ще бъдат над 1000, като те са от всички сектори на икономиката.

"Обединяващата тема за 2023 г. е как българското общество може да израства. Образование, инвестиции, наука, технологии, промяна на съзнанието – как ни влияят войната, пандемията, земетресенията, всички природни бедствия", каза в интервю за БНР Леона Асланова, която е организатор на форума.

Темите за България са как можем да повишим качеството на живот тук, което не се случва, отбеляза Асланова. Според нея сме "заседнали в прехода" и "чакаме неслучила се промяна".

Основен е въпросът къде инвестираме, убедена е Леона Асланова.

"България е страна, в която всекидневно гърмят корупционни скандали и драми, което отблъсква инвеститорите от нас. Те очакват сигурна, предсказуема, стабилна среда, в който се инвестира в най-модерно и авангардно знание", коментира Асланова в предаването "Хоризонт до обед".

Тя подчерта, че у нас големи инвестиционни проекти, свързани с бъдещето, няма, а в някои сектори нещата се случват "много на дребно".

"Дали има правителство, или не, може би е тъжно, защото спират да работят институциите, но бизнесът не спира да работи, когато няма правителство, даже май се чувства по-добре. Има икономически ръст", изтъкна Леона Асланова.

"Няма Министерство на иновациите. Има министерство на харченето на публични средства до безкрай. Нямаме нужда от Министерство на иновациите. Повечето български министерства са абсолютно кухи структури. Имаме нужда да се създаде на ниво държава иновационна стратегия", смята тя.

"Имаме нужда да погледнем малко повече навътре в България – там, където всичко ни се е разпаднало: пътищата, сградите, училищата, болниците, да седнем и да ги оправим."

В страната ни има технологична пропаст между поколенията, отчита още Леона Асланова.

Цялото интервю с Леона Асланова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11