Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил погаси заем от 6,5 млн. евро, взет през 2011 г.

Снимка: Община Кюстендил

Община Кюстендил приключи с облигационен заем от 6,5 млн. евро, взет през 2011 г. по изграждането на здравен център за долекуване, обяви кметът на града Петър Паунов. Самият център е изграден, но и така не беше пуснат заради невъзможността на този етап да бъдат сформирани медицински екипи, функциониращи лаборатории, да се достави необходимото оборудване.

Общинският парк-хотел "Кюстендил", който беше част от здравния център, беше продаден за 7 млн. лева и така облигационният заем е погасен.

Обслужването и харченето на облигационния заем беше съпътствано от постоянно напрежение. Беше предизвикана проверка от екипи на Агенцията за държавна финансова инспекция, материалите бяха внасяни и в прокуратурата.

Оказва се, че с този заем Общината вече е приключила. Кметът Петър Паунов заяви:

"С парите от парк-хотел "Кюстендил" този кредит изцяло ще бъде погасен по решение на Общински съвет, така, че облигационния заем не съществува вече. Фактически съществува, но само за да се уредят детайлите до месец да се изплати сумата".

На този етап общината има да погасява два заема с общ размер от 11 и половина милиона лева. Наскоро беше взет нов заем от 8 милиона лева за изплащане на санкции към РИОСВ, наложени на общината по закона за управление на отпадъците за това, че няма изградено модерно депо за депониране на боклука. И този заем вече се обслужва.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите ще е за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува служебния кабинет за частната детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02

САЩ възнамерява да направи статута на марихуаната "нискорисков наркотик"

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА, като се позова на Ен Би Си Нюз и в. "Вашингтон пост", които цитират източници, запознати с плановете. В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава..

публикувано на 01.05.24 в 10:56

Италиански туристи: София излъчва положителна енергия

София започва да празнува 145 години от обявяването ѝ за столица.  Според италиански туристи София излъчва положителна енергия.  "Това е усещане за слънце и светлина. И преди всичко - усещане на гостоприемство. Хората са внимателни. Една учтивост с вкус на минало, когато хората бяха различни, преди светът да тръгне прекалено бързо в ежедневието",..

публикувано на 01.05.24 в 10:30
Ginger Groove

Ginger Groove: С джаз в душите на Деня на труда

В Деня на труда "Нощен Хоризонт" поздравява слушателите с музика и то не каква да е, а изтънчена, пълна с музикален контекст. Ритъмът й чудесно подхожда на празничния ден . Сливаме се с ритъма на джаз, суинг и Боса нова . Нещо като носталгия по миналото, но не съвсем. За джазът казват, че е вариабилен, има свойството да..

публикувано на 01.05.24 в 10:23