Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща на новоизбрания кипърски президент с колегата му от Северен Кипър

Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.
Снимка: Ройтерс

Възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос и излизането от задънената улица са централна тема на първата среща днес между избрания за президент на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар. Срещата е неформална и е по инициатива на Христодулидис. Той ще встъпи официално в длъжност на 1 март

Двамата лидери ще имат възможност за първи личен разговор и обмяна на мнения, при домакинството на специалния представител на генералния секретар на ООН на острова Колин Стюарт.

Позициите им са силно раздалечени, показват изказванията им преди срещата.

Никос Христодулис заяви, че ще подчертае пред Ерсин Татар, че нищо друго не е опция, освен решение за двузонална, двуобщностна федерация, в съответствие с резолюциите на ООН. Моделът на решение с две отделни държави, предложен от кипърския турски лидер и подкрепян от Анкара, е изключен и не подлежи на обсъждане, каза той.

Ерсин Татар отново обяви, че официални преговори могат да започнат само, ако преди това бъде прието суверенното равенство и равноправния международен статут на самообявилата се Севернокипърска турска република, което според него е „същността на въпроса“.

Очаква се по време на Европейския съвет през март в Брюксел президентът Никос Христодулидис да се срещне с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, за нова инициатива за преговорите по Кипърския въпрос.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се..

публикувано на 18.07.24 в 07:30
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч. Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското поклонение..

публикувано на 18.07.24 в 07:29

Отново червен код за жеги в цялата страна

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове главно над Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и..

публикувано на 18.07.24 в 07:24

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48