Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Няма да позволя погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции

Снимка: БГНЕС


Във видео обръщение главният прокурор Иван Гешев предупреждава
, че превръщането на прокуратурата в разменна монета в спорове между политическите партии и техните лидери нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и за независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата, които – по думите му, са вододелът между демократичната държава и едноличната власт.

"От тук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка“, казва Гешев.

"Няма да позволя безогледен и противоконституционен погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции. Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите. Прокуратурата не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България. Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават", заяви той.

В петминутното си изявление, разпространено от пресцентъра на прокуратурата, Иван Гешев говори и за руската агресия в Украйна, годишнината от спасяването на българските евреи, Луков марш и заветите на Левски.



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск. Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В Доха бяха подновени преговорите за примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, които са в ръцете на палестинската терористична организация "Хамас". Към момента няма официално потвърждение, че групировката е изпратила официални представители в катарската столица. Палестинското министерство на здравеопазването, управлявано от..

публикувано на 15.08.24 в 17:30
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка от Белград

И четвъртият опит за събиране на кворум в Народното събрание за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна.  Така няма да се проведе и..

публикувано на 15.08.24 в 16:41
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за обнародването на Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:34