Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на Националният съвет на БСП за утвърждаване на листите за предстоящите избори

Снимка: Ани Петрова

Националният съвет на БСП заседава, за да утвърди листите на левицата за предстоящите избори на 2-ри април. Преди началото на пленума част от социалистите заявиха, че се надяват БСП да вземе максимума на тези избори.

Каквито и водачи да бъдат предложени, Националният съвет ще ги подкрепи, смята Калоян Паргов, но с гласуването си всички членове на пленума носят отговорност за резултатите, каза той. На тези избори БСП има две основни задачи:

"Първата, да съхраним партията, защото много се разбутахме и с тези конгреси и с тези конфликти и втората е, ако може да вземем максимума, ако е останал някакъв максимум от това, което може да вземе БСП на тези избори".

Служебният министър на спорта Весела Лечева очаква различни водачи, съобразени с исканията на местните структури:

"Водачи, които да дадат възможност на БСП да излезе от непрестижното пето място и да се борим за по-висок резултат - различни водачи, няма как с един и същ водач да постигаш различни цели".

Предложена за водач на листата във Велико Търново, която преди това оглавяваше Явор Божанков е Мариана Бояджиева:

"Беше сериозно изпитание, това което се случи с Явор Божанков, но мисля, че партийната организация е обединена, с възможности. Структурите ни са готови за кампанията".

Националният съвет на БСП категорично се противопостави срещу поредният опит за демонтиране на паметника на съветската армия в София:

"Никой не се прочул в историята с това, че е демонтирал паметници. А пък демонтаж на който и да било паметник е безумие в тия условия", каза Румен Гечев, който се очаква да води листата на БСП в Плевен.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Горещи времена за Германия и Франция

Следвоенната история на Европа превърна някогашните врагове Франция и Германия в приятели. Партньорството им е преминало през много трудни периоди, но французите и германците винаги са успявали да запазят и надградят лидерската си роля в Европа. Откакто стопанин на Елисейския дворец е Еманюел Макрон обаче пукнатините в отношенията с Берлин..

публикувано на 13.07.24 в 11:02

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35