Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Основното напрежение ще бъде по линия на това, че Китай все повече ще търси начини да подпомага Русия"

Владимир Шопов: Пътеката на ядрена ескалация е неприемлива за всички

"Китай иска да се позиционира като неутрален ключов и конструктивен фактор"

Владимир Шопов
Снимка: Весела Владкова
Китай иска да се позиционира като неутрален ключов и конструктивен фактор. Това обясни пред БНР политологът Владимир Шопов.

Вчера страната излезе с мирна инициатива и даде предложения за разрешаване на конфликта в Украйна. Те са изложени в 12 точки. Акцентът е върху прекратяване на огъня и възобновяване на прекия диалог. И Киев, и Москва реагираха позитивно. Украйна обаче настоя за връщане на всичките й територии, съгласно границите от 1991 г. Русия пък изключи обсъждане на вече анексирани от нея земи. 

„Тази инициатива е част от едно леко преформатиране на външно-политическото поведение на Китай, което стартира преди половин година. Най-знаковата точка на това обръщане беше срещата на Г-20 в Бали, където страната търсеше възможности за сътрудничество. Пекин иска да възобнови по-активния диалог с Европа-с надеждата, че може да се търси разделяне между европейците и САЩ“. 

Китай започва и една офанзива, обърната към незападната част от общественото мнение-Глобален юг, обясни политологът.

„В Пекин беше институционализирана глобална инициатива за сигурност - нова алтернативна външно-политическа инфраструктура, която да включи в диалог всички държави, които не са част от Западния свят. Позиционирането на Китай като неутрален ключов фактор подпомага този процес. Това може да е увертюра към разместване в позицията на Китай и отваряне на път към неядрена ескалация на ситуацията в Украйна - трансформиране на конфликта в мега геополитически сблъсък между Китай и Русия и Запада. Основно с цел да се форсира ситуацията към процес на преговори“.  

Пътеката на ядрена ескалация е неприемлива за всички, посочи Шопов.

„Освен Китай, подобна позиция изрази и Индия. Това има значение за Москва“. 

Пекин има притеснение, свързано с евентуален срив на Русия в рамките на този военен конфликт, поясни политологът.

САЩ предупредиха Китай със "сериозни последици", ако нарушава санкциите срещу Русия

„Основното напрежение ще бъде по линия на това, че Китай все повече ще търси начини да подпомага Русия. И в момента прави доста- осигурява заместващи алтернативи на продукти и услуги, които са обект на западните санкции“. 

Важна е оценката на Китай за устойчивостта и дългосрочната способност на Русия да удържи позиции, смята той.

„Ако Пекин има сериозни съмнения, че това ще се случи, ще бъдат принудени да заемат по-еднозначна позиция. Това ще има по-съществени последствия за развитието на глобалната политика. Китай рано или късно ще трябва да се ангажира с руската страна. След края на военния  конфликт предстои труден ребус, свързан с регулирането на отношенията и статута на тези територии, както и на гаранциите за сигурност. За китайците ще бъде много трудно да изиграят посредническа роля“

Китай има стратегия на нарастваща самодостатъчност по отношение на своето стопанство, поясни политологът.

„Искат да произвеждат собствени микрочипове, работят в областта на изкуствения интелект. В областта на хранителната промишленост се търсят начини да се скъсят производствените вериги и да се осигури диверсифициране. Това е политическа система, при която легитимността зависи от сигурността и просперитета“

В Индия се наблюдава обръщане към Западния свят, обясни още политологът. А на Запад пък се наблюдава засилване на единството.

"То се дължи на една фундаментална промяна в политическото въображение и на завръщането на тип заплаха и риск, който беше забравен и оставен в историята, обясни още Шопов. Устойчиво е, защото е свързано с риск за сигурността“. 

Цялото интервю на Деян Йотов с Владимир Шопов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25