Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов: Планът RePOWER EU ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия

Министър Никола Стоянов
Снимка: БГНЕС

Планът RePOWER EU е решението, което ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия. Всяка от държавите членки ще има възможността да прибави още една глава към своите Планове за възстановяване и развитие, за да финансира този процес, съобщи министър Никола Стоянов по време на конференция, посветена на енергийната трансформация в България.

За изпълнението на целия план RePOWER EU са предвидени 20 млрд. евро. Сумата, предвидена за страната ни е в размер на 480 млн. евро, посочи той:

"Това е една възможност за българската индустрия от една страна да се декарбонизира, от друга страна да стане по-енергийно ефективна и в крайна сметка да разшири своя дял в икономиката на България. Не на последно място новият план трябва да подпомогне всички малки и средни предприятия в този преход, които са най-затруднени и най-засегнати от високите цени на енергията във всичките й форми, така, че сега е момента наистина и държавата, бизнеса и научните среди, на които много разчитаме, да намерят най-верните решения не само в най-голяма степен да се възползваме, но и резултатите да са дългосрочни и устойчиви от тези ползи, които постигаме".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04
Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски. В рамките на еднодневната визита у нас на..

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06