Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили продължават да удържат позициите си в района на Бахмут в Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили продължават да удържат позициите си в района на Бахмут в Донбас, обяви генералният щаб в Киев. Градът обаче е под непрекъснато усилващ се щурм от руснаците. 7-месечната битка там се превръща в най-кръвопролитната от началото на тази война.

Руска ракета е поразила снощи 5-етажна жилищна сграда в Запорожие, в южната част на Украйна. Най-малко 4 са жертвите.

Днес властите в граничещата с Украйна Брянска област в Русия обявиха, че украински диверсанти са атакували две села там. От Киев отвърна президентският съветник Михайло Подоляк с думите, че това е “класическа преднамерена провокация”, с която Москва цели да сплаши руснаците и да оправдае агресията си срещу Украйна и растящата бедност в Русия.

Отговорност за нападението поеха междувременно бойци от Руския доброволчески корпус, които твърдят, че воюват на страната на Украйна. Нападението доведе до промяна в графика на президента Владимир Путин.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че диверсантите са обстреляли автомобил в село Любечане. Шофьорът е загинал на място, 10-годишно момче е било ранено. Детето е откарано в болница, където му е оказана необходимата помощ. Заради нападението беше отменено днешното посещение на президента в Пятигорск, където трябваше да открие “Годината на педагога и наставника”. Путин се обърна към участниците в събитието по видеоконферентна връзка и определи атаката в Брянск като “поредния терористичен акт и поредното престъпление”.

"Проникнали са на граничната територия и са открили огън по гражданите. Видели са, че това е обикновен автомобил, в който пътуват граждани и деца. Обикновена “Нива”. Открили са огън по тях".

Путин посочи, че именно такива хора са си поставили задачата да лишат руснаците от тяхната историческа памет, традиции и език.

По-рано в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, на който се виждат двама въоръжени мъже пред медицинския пункт в село Любечане. Единият от тях казва, че Руският доброволчески корпус е преминал границата на Руската федерация и добавя.

"Ние не воюваме с гражданите и не убиваме невъоръжени хора. Имайте го предвид. Дойде време обикновените хора в Русия да разберат, че не са роби. Вдигайте се на бунт! Сражавайте се!"

Мъжът, който говори на видеото беше идентифициран като Денис Капустин, на 36 години, основател на така наречения Руски доброволчески корпус. Известен е с крайнодесните си възгледи. В миналото е участвал във футболната агитка на московския ЦСКА и е организирал свободни боеве.

Междувременно от Федералната служба за сигурност съобщиха, че заедно с военните провеждат операция по ликвидирането на “нарушилите държавната граница въоръжени украински националисти”.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" разпространи видео с двама израелски заложници

Палестинската ислямистка групировка "Хамас“ разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от..

публикувано на 28.04.24 в 12:19
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се намира само на една миля от Санторини. Тонове земна маса се свлече до пристанището на острова. Има..

публикувано на 28.04.24 в 12:00

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49