Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водопроводът от яз. "Ястребино" до Омуртаг е негоден

Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която се проведе днес по инициатива на министър Иван Шишков (вляво)
Снимка: БГНЕС

Довеждащият водопровод от яз. „Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг е негоден за експлоатация. Това показва приключилата проверка на състоянието на съоръжението, възложена в края на миналата година заради безводието на града.

Установено е, че съоръжението от 2015 година е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други пороци не е въведено в експлоатация.

Експертите са установили редица нередности - водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа, не издържат на налягането и се пукат, не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми.

Аварии стават и заради липсата на  съоръжения за обевъздушаване. Вместо да провежда между 40 и 80 литра в секунда, съоръжението аварира при подаване на вода от 2-3 литра в секунда.

В хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. „Ястребино“ има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Ще се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод.

Според министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Мария Симеонова: Находището на литий в Сърбия е важно за Европа и Вучич, но е много противоречиво

" Находището на литий в Сърбия е важно за Европа, важно е и за президента Вучич, но то е много противоречиво, защото екологични организации и голяма част от сръбското общество изразяват силни притеснения, че добивът на литий ще доведе до много сериозно замърсяване на водата и почвата".  Това коментира пред БНР Мария Симеонова, директор на..

публикувано на 12.08.24 в 10:29
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа кореспондентът на БНР Даниела Стойнова Недоволни жители се срещнаха с кмета на града Благомир Коцев,..

публикувано на 12.08.24 в 09:17
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от  екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите компании. По време на форума кметът ще представи стратегията за развитие на Благоевград за..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица..

публикувано на 12.08.24 в 08:56