Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римски останки спират изграждането на нов водопровод за село Ресен

Планираното трасе на водопровода минава през археологическия резерват "Никополис ад Иструм"
Снимка: veliko-tarnovo.bg

Римски останки спират изграждането на нов водопровод, с който да се реши кризата с безводието в най-голямото село в община Велико Търново. От общинския бюджет за невъзможния проект за село Ресен са платени 27 хиляди лева.

Надеждите на хората от село Ресен останаха попарени за решаване на проблема с дългогодишния режим на водата чрез изграждане на довеждащ водопровод от водоснабдителната система на язовир "Йовковци". Населеното място се водоснабдява от местни водоизточници и части от него по 16 часа в денонощието нямат вода.  

Община Велико Търново е платила 27 хиляди лева за парцеаларен план и за изготвяне на инвестиционен проект за новия водопровод, който се оказва, че не може да се реализира, става ясно от отговора, който жител на Ресен получи по Закона за достъп до обществената информация от Общината.

При съгласуването на проекта от Регионалния исторически музей посочват, че трасето на новия водопровод е невъзможно да бъде изпълнено, защото минава през археологическия резерват "Никополис ад Иструм", където са предвидени разкопки, както и през охранителни зони на историческия комплекс. Заключението е да се търси друг маршрут, който не засяга обхвата на античния римски град. 

От Община Велико Търново посочват, че в бъдеще ще се търси ново трасе за водопровод, а недоволството в Ресен отново нараства.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25