Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът отново одобри промените, регламентиращи механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство отново одобри проект за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които ще внесе и в следващия парламент. С тях се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. Поправките предвиждат при необходимост съдия от Върховния касационен, от Апелативния или от Окръжния съд, да ръководи разследване срещу обвинител номер едно или негов заместник, обясни министърът на правосъдието Крум Зарков:

"Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд измежду хората, дали съгласието за включването си в този списък. Този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание, беше гласуван на първо четене на 27 януари, но поради прекратяване на мандата на Народното събрание не можа да извърви процедурата до край. Това е законопроектът, с който България най-сетне ще успее да отговори на изискванията на европейските стандарти. Този законопроект ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България".

Според Зарков без тези законодателни промени няма да има съдебна реформа:

"Това не е цялата съдебна реформа. Това е лакмусът за наличието на политическа воля и ако такава воля няма, за да се направи първата стъпка, то не може да има такава воля, за да се извърви целият път. Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет и то в първите месеци на следващото Народно събрание". 

Правосъдният министър очаква успешното екстрадиране в България на осъдения през 2009 година за двойно убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров. Той беше задържан в понеделник на летището в столицата на Узбекистан: "Ние ще изпратим всички необходими документи. След това Узбекистан следва собственото си право, което - признавам, не познавам добре, но се надявам и вярвам, че екстрадиционната процедура ще завърши успешно".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми за платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров за изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59
Росен Карадимов

Министърът на иновациите би приел да остане на поста, но това "ще зависи от много фактори"

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Той би приел да остане на поста, но това зависи ще зависи от много фактори, включително състава на новия кабинет. Карадимов коментира и акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански...

публикувано на 14.08.24 в 13:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Прокурорската колегия на ВСС изпраща важни документи на комисията в НС за Нотариуса

Прокурорската колегия реши да изпрати всички документи, събрани за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на временната парламентарна комисия, която трябва да изясни всички факти и обстоятелства около връзките с магистрати на Нотариуса и на другия сочен за съдебен лобист - бившия следовател Петьо Петров, известен като..

публикувано на 14.08.24 в 13:47
Николай Абрашев

Какви мерки се предприемат, за да се реши проблема с безводието в Плевен и областта?

В Плевенска област близо 20 селища са на воден режим. Без вода в определени часове е и Плевен. В тези горещи дни безводието е тема номер едно и за управниците в града.  Спешна среща заради безводието и въведения режим  свика  кметът на Плевен д-р Валентин Христов. Взети са няколко решения: -  ВиК   да поиска с писмо до МОСВ увеличаване..

публикувано на 14.08.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Технически проблеми със системата за извършване на ГТП

Системата за извършване на годишни технически прегледи не работи, показа репортерска проверка на "Хоризонт". В някои пунктове връзката е изчезнала сутринта. В други от сутринта системата е работила бавно и с прекъсвания. "В който и пункт да отидете в България, не работи. Ето, сега в момента тръгна, след малко, може би, ще спре пак, а може и да..

публикувано на 14.08.24 в 13:37
Владислав Панев

Владислав Панев: Очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

Закъсняла е реакцията на правоохранителните органи, но по-добре късно, отколкото никога. Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво е, че се развива по този начин, защото трябва да има справедливост в България. Това..

публикувано на 14.08.24 в 13:22

БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

От парламентарната група на БСП призоваха президента Румен Радев да не налага вето върху законодателните промени, с които се забранява пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище.  БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование НПО-та искат вето на..

публикувано на 14.08.24 в 13:07