Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем станаха жертвите на кървавото убийство в Хамбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем станаха жертвите на кървавото убийство в Хамбург вчера.

Неизвестен откри огън по хората, участващи в служба в църква на “Свидетелите на Йехова“.

Освен осем загинали, има и осем тежко ранени.

Сред загиналите в Хамбург снощи има и неродено бебе, което е било покосено от куршум в корема на майка си. То е било в седмия месец. Всички убити са германски граждани.

Сред тежко ранените има един гражданин на Украйна и един на Уганда.

Вече са известни първите подробности за нападателя. Той е германец, на 35 години и бивш член на "Свидетелите на Йехова". Напуснал е организацията "не с добро", казаха от "Свидетелите на Йехова". Имал е регистрирано на свое име полуавтоматично оръжие, тъй като е участвал в ловна дружинка.

Все още не са ясни мотивите за убийствата, които той извърши. Полицията класифицира нападението като амок. Нападателят се е самоубил при идването на полицията.

Според говорител на полицията около 21:00 ч. вчера полицията и пожарната са получили няколко спешни повиквания за стрелба в църква на "Свидетелите на Йехова".

В нея вярващите са се събрали към 19 часа. Присъствали са общо 36 души. Малко след началото на службата им 35-годишният мъж нахлул и открил огън.

Живеещите наблизо съобщиха, че стрелбата е откривана четири пъти, като всеки път са давани по около 20 изстрела.

   
По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Писателката Мария Донева

Мария Донева: Има грешки в образователната ни система, които се мултиплицират

Има толкова грешки в образователната ни система, които са отчетени, но продължават да се мултиплицират. Мислела съм си, че учителите, колкото са по-трудолюбиви, толкова повече вреда нанасят някой път. Защото, ако създаваш вредни навици у децата, ако създаваш кризи понятие за добро и зло, правилно и неправилно,  по добре нищо да не правиш..

публикувано на 26.05.24 в 14:01

Наплив на туристи на Хисарлъка над Кюстендил

Наплив по Хисарлъка над Кюстендил с атрактивния бус на Общината Истински наплив е по Хисарлъка над Кюстендил с пуснатото от два дни атрактивно бусче на Общината, казаха опитали вече атракцията. Някои се качват и заради Римската крепост от 4 в. над града, която става все по-посещаван туристически обект. Бусът беше доставен от Бордо, Франция...

публикувано на 26.05.24 в 13:54

Доклад: До 2050 г. средиземноморските страни ще могат да покриват енергийното си потребление с ток от ВЕИ

89% от търсенето на енергия в страните от Източното Средиземноморие и Близкия изток до 2050 г. може да бъде посрещнато от мащабни възобновяеми енергийни източници, показва ново проучване на Кипърския институт. За научните му изследвания, свързани с климатичната криза, институтът бе отличен с наградата на Парламентарната асамблея на Средиземноморието за..

публикувано на 26.05.24 в 13:37
Свлачището е затрупало селището Ямбали в петък, 24 май 2024 г.

Свлачище заличи селище в Папуа Нова Гвинея, загиналите са стотици

Повече от 670 души се смята, че са загинали, след като огромно свлачище заличи село в Папуа Нова Гвинея, заяви представителят на Международната организация за миграция  Серхан Актопрак, цитиран от АФП. Около 150 къщи са били затрупани и над 1000 души са изселени. Актопрак посочи, че хората в района използват дървени лостове, лопати и..

публикувано на 26.05.24 в 13:20
Президентката Саломе Зурабишвили и премиерът Иракли Кобахидзе в Тбилиси, 26 май 2024 г.

Грузия отбелязва Ден на независимостта

Грузия отбелязва Деня на независимостта на страната с митинг и малък военен парад в столицата  Тбилиси. Церемонията се провежда на фона на опитите на правителството да наложи законопроект за "чуждестранните агенти", смятан от противниците му за инструмент за ограничаване свободата на словото, вдъхновен от Русия. Президентът Саломе Зурабишвили..

публикувано на 26.05.24 в 13:08

Мария Минчева: Пенсиите се използват предизборно от политическите партии, обичат да раздават пари от НС

Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11% е малко странно. Не знам как да го коментирам извън контекста на предизборната кампания в момента. Това заяви в интервю пред БНР Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българска стопанска камара. "Защото законът ясно е разписал как се..

публикувано на 26.05.24 в 12:52
Проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Висшите училища са готови на радикални действия и в бъдеще

Висшите училища са готови на радикални действия и в бъдеще . Надявам се да не се стигне дотам. Това съобщи пред БНР проф. Димитър Димитров, ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий.  " В момента имаме разбиране от правителството . Имахме разговори с министър-председателя, с министъра на образованието, с министъра на..

публикувано на 26.05.24 в 12:45