Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според норвежки министър Западът трябва да увеличи помощта за развиващите се страни

За да се противодейства на нарастващото влияние на Русия и Китай

Парламентът в Осло, Норвегия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на международното развитие на Норвегия Ан Беате Твинерейм призова Запада да увеличи международната подкрепа за развиващите се страни, за да се противодейства на нарастващото влияние на Русия и Китай. По думите ѝ тези страни "трябва да видят, че не са забравени", след като вниманието е насочено към осигуряване на помощ за Украйна след руското нахлуване миналата година.

Според норвежката министърка един от инструментите, които трябва да се използват, е помощта за развитие. Ан Беате Твинерейм смята, че не трябва помощта за Украйна да отклонява вниманието от други кризи.

"Не мисля, че е съвпадение, че руският министър на външните работи Сергей Лавров направи няколко посещения в африкански държави", каза тя и обърна внимание и на "китайския интерес в Африка".  

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17
Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от ЕНП

На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП

Евродепутатите избраха 11 от общо 14 заместници на председателката на Европарламента Роберта Мецола още на първи тур.  Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от Европейската народна партия - 604 при необходимо абсолютно мнозинство от 333.  Останалите 10 са от същата партия, социалистите и демократите, "Обнови Европа" и Зелените/Европейски..

публикувано на 16.07.24 в 19:08

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пламъците са обхванали близка гора и усилията на противопожарните екипи от цялата област..

публикувано на 16.07.24 в 19:01
Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава. Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът..

публикувано на 16.07.24 в 18:58

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36