Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ осъдиха инцидента с дрон над Черно море, Русия го определи като провокация

| обновено на 15.03.23 в 12:11
Военен дрон "Рийпър" (Reaper)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава изясняването на причините за инцидента, при който руски изтребител Су-27 е закачил витлото на американски безпилотен разузнавателен самолет над Черно море. Белият дом и Пентагонът осъдиха случилото се, а военното министерство на Русия съобщи, че техните изтребители не са влезли в контакт с американския дрон. 

От Вашингтон твърдят, че американският дрон от типа “Рийпър” се е намирал в международното въздушно пространство, когато е бил прехванат от два изтребителя Су-27 вчера сутринта. След поредица опасни маневри, един от тях е закачил перката на безпилотния апарат и той е паднал в морето. САЩ работят за разсекретяване на видеозапис на инцидента. Говорителят на Пентагона ген. Патрик Райдър изтъкна: 

„Този инцидент показва некомпетентност, освен че е непрофесионален и създава несигурност.“  

Според Москва, причина за падането на безпилотния апарат е рязка маневра. Русия разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.  

Ново заседание на Контактната група за отбраната на Украйна в формата „Рамщайн“ предстои днес. 

     
Москва разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент. Американската страна е изразила протест заради "непрофесионални действия" от руска страна, каза Антонов. Той подчерта, че Москва не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения с Вашингтон.

Падането на безпилотния апарат се дължи на рязка маневра, заявиха от Москва, като определиха случая с дрона като „провокация“.
Според американския Институт за изследване на войната, инцидентът няма да доведе до пряк конфликт между Съединените щати и Руската федерация. Би Би Си обаче отбелязва, че рискът от такава конфронтация остава висок на фона на войната в Украйна.
  

Висшето командване на украинските въоръжени сили е единодушно в полза на защитата в източната част на страната, включително на обсадения град Бахмут, заяви украинският президент Володимир Зеленски и добави:

"Основният фокус е върху оперативната и стратегическа група войски в Хортица и Бахмут". Имаше ясна позиция на цялото командване: Засилване на този сектор и максимално унищожаване на окупаторите."

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че днес предстои заседание на Контактната група за отбраната на Украйна в формата „Рамщайн“.

Властите в Полша, Латвия и Литва призовават за снижаване на тавана на цените за руския петрол до малко над 50 долара за барел, след като през декември той бе фиксиран на 60 долара, като това ниво се запази и през януари, пише „Блумбърг“. Отчита се, че прходите за руския бюджет от износ на петрол през януари са 13 милиарда долара.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47