Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ представи подробности за предлаганите промени в данъчните закони

Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите обяви пакет с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи заедно с актуализацията на Бюджет 2023 г. на новия парламент веднага след вота на 2 април.

Солидарна вноска на "свръхпечалбите", отпадане на част от намалената ставка за ДДС и намаляване на прага на плащанията в кеш – това са само част от промените в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Предлага се новите текстове да влязат в сила от 1-ви юли. Намалената ДДС ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, организираните екскурзии и ползването на спортни съоръжения, ще отпадне на 30 юни. Те ползват налог от 9 вместо 20 на сто.

От Министерството на финансите припомнят, че това са временни мерки, въведени заради кризата с Covid-19.

Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Мотиви към Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Солидарната вноска от свръхпечалбите за втората половина от годината е аргументирана с влошеното бюджетно салдо и потенциалната опасност от процедура по свръхдефицит, както и от увеличаване на дълга.

С други промени се разширява обхватът на акциза върху изделията за пушене, като се добавят определени видове течности за електронни цигари.

"За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки - от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19,  енергийната криза и военните действия в Украйна са общо в размер на 10,3 млрд. лв., както и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз", съобщават от Министерството на финансите. 

Промени се правят в Закона за хазарта, както и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Също така се предлага намаляване на половина на сумата за плащания брой – в момента тя е 10 000 лева, а искането на финансовото министерство е тя да е 5 000 лева. Целта е да се ограничи сивият сектор.

Частична предварителна оценка на въздействието

Становище на дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини

Утре, 5 март, изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни в една учебна година, в които ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител. То е записано в проект на правителствено постановление за изменение на Наредбата за приобщаващото образование...

публикувано на 04.03.24 в 16:12

Диана Найденова, КНСБ:15 млн. лв. повече се насочват към заетост на 9900 безработни и 8600 за обучение

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството.  Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена..

публикувано на 04.03.24 в 15:54

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED..

публикувано на 04.03.24 в 15:41
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите

Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите на своите партии на тези избори за президент на САЩ. Това заяви пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави: " За Супер вторника, който е на 5 март, няма абсолютно никаква интрига. Не си спомням първични избори и в двете партии да са без интрига и всичко да е ясно. ... Ще..

публикувано на 04.03.24 в 15:36

Молби за напускане и напрежение в БСП - Кюстендил

Над 20 молби за напускане са подали членове на клубове на БСП в Кюстендил, казаха активисти. Това е станало при скорошното посещение и среща на лидера Корнелия Нинова с местния актив на социалистите.  Напускането още не е факт, защото не е спазен устава, коментираха ситуацията в местната организация.  Състоянието на общинската организация на..

публикувано на 04.03.24 в 15:32
Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

Наталия Маева: България е в "ледена епоха" за белодробни трансплантации

България няма договор с нито една държава и клиника за трансплантация на бял дроб. Само за последните седмици са починали трима млади пациенти, нуждаещи се от бял дроб , съобщи Наталия Маева в интервю пред БНР. Тя е председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония.  "В момента сме в "ледена епоха" . България продължава..

публикувано на 04.03.24 в 15:26

Страните от ЕС се споразумяха по препоръката на ЕК за пестене на газ

Страните членки постигнаха политическо споразумение по препоръката на Европейската комисия пестенето на газ да продължи. Въпреки че сигурността на доставките за Съюза се е подобрила, все още е необходимо намаляване на търсенето. Така ще бъде осигурено достатъчно количество за съхранение през следващата зима. ЕК препоръчва на страните..

публикувано на 04.03.24 в 15:12