Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски банки с призив към регулаторите за защита на всички депозити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалиция от средноголеми американски банки призова федералните регулатори в САЩ да гарантират в продължение на две години всички депозити на техните клиенти, дори и да са над обичайния лимит за гарантирани влогове, който е до 250 000 долара, за да избегнат "феномена на заразата" след фалита на банката Силикон вали, съобщава агенция "Блумбърг", цитирана от АФП.

"Тази мярка  ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити", се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка, посочва БТА.

Фалитите на банките Силикон вали и Сигничър породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като Джей Пи Морган Чейс или Банк ъв Америка, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

Сега в САЩ депозитите, които са защитени от банковия регулатор, са в размер до 250 000 долара.

През седмицата банка Фърст репъблик, която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80 процента. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата американска размер на активите. В четвъртък 11 големи банки се ангажираха да внесат 30 милиарда долара в сметките на Фърст репъблик.

"Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите", пише в писмото коалицията от средноголеми банки. Тя призовава банковия регулатор, Управлението за федерален резерв и министърката на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира гореспоменатата мярка, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.

Същевременно стана ясно, че холдингът на Уорън Бъфет -  Бъркшър хатауей, е провел дискусии с високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън относно банковата криза, предаде Ройтерс, като се позова на запознат със случая източник.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43