Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом призова Си Цзинпин да окаже натиск върху Путин за Украйна

Същевременно Антъни Блинкън заяви, че светът "не бива да се заблуждава" от предложенията на Китай към Москва

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом призова днес китайския президент Си Цзинпин да използва настоящото си посещение в Москва, за да повлияе на руския президент Владимир Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, каза пред репортери, че САЩ са обезпокоени, че Си ще повтори призивите си за прекратяване на огъня, в резултат на което руските сили ще останат на суверенна украинска територия.

Кърби каза също, че Си трябва да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски за последиците от войната за Украйна.

"Насърчаваме президента Си да окаже натиск върху президента Путин пряко за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната й цялост. Светът и съседите на Китай със сигурност ще следят внимателно" случващото се, каза той.

Си и Путин изглежда, че са свързани по-скоро "от нещо като брак по сметка", отколкото от привързаност, добави Кърби: "Тези две страни отдавна се дразнят от лидерската роля на САЩ в цял свят", каза още той.

Същевременно американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви по-рано днес, че "светът (не бива) да се заблуждава" от предложенията, направени от Пекин относно уреждането на конфликта в Украйна, в момент, когато китайският президент Си Цзинпин е на посещение в Москва, 

"Светът не бива да се заблуждава от никакво тактическо решение на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази конфликта при собствените си условия" заяви Блинкън, цитиран от АФП.

По думите му САЩ оценяват всяка дипломатическа инициатива, насочена към "справедлив и траен мир", но са изразили съмнения относно желанието на Китай да запази "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна.

"Призивът за прекратяване на огъня, който не включва изтегляне на руските сили от украинска територия, всъщност би подкрепил узаконяването на руските завоевания", каза Антъни Блинкън - теза, която беше изложена и при предишни изявления от страна на Вашингтон:

Държавният секретар, който по-рано днес обяви 350 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна, повтори подкрепата на САЩ за позицията на украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за изтегляне на руските войски.

"Ако Китай е решен да подкрепи прекратяването на конфликта въз основа на принципите на Устава на ООН, както е посочено в първата точка от неговия план, тогава той може да започне диалог с президента Зеленски и Украйна на тази основа и да използва влиянието си, за да изиска от Москва изтегляне на войските ѝ", смята Антъни Блинкън.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46