Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Гечев съобщи на протест, че ЕК дава още 16 млн. евро за зърнопроизводителите

4
Министърът на земеделието Явор Гечев говори пред протестиращите зърнопроизводители край село Горна Студена, община Свищов.
Снимка: Здравка Маслянкова

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена.

В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско. Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев.

Той каза още, че ако е можел като министър да спре вноса от Украйна, досега е щял да го направи. И уточни, че сме солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за килограм, а слънчогледа – на 80 ст. за кг, което е под себестойност.

По линия на европейската солидарност България ще получи от кризисния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно.

"Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност. Въпреки че са тежко недостатъчно тези средства, три държави ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-много пари. Зърнопроизводителите на този етап не са вземали никакви компенсации по отношение на украинската помощ", каза министърът.    

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае кога ще стане това, но ще е преди жътвата, заяви пред протестиращите зърнопроизводители в Горна Студена министър Явор Гечев. Той уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

И още един проблем, който бе засегнат – тази година ще е преходна за Стратегическия план в земеделието, няма да има глобявани стопани, увери министър Гечев. Той посочи, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, но не се ангажира с конкретни числа и срокове.

Министерството на земеделието не може веднага да даде при, с които да бъдат компенсирани овощарите и зеленчукопроизводителите, заради драстичното поскъпване на водата за напояване, защото е нужно и одобрение от Брюксел, заяви още министър Явор Гечев:

"Намирането на средства от вътрешни резерви – разликата варира минимум от 3,8 милиона лева до около 20 милиона лева. Имам предстояща среща с министъра на финансите, намерили сме някакви вътрешни резерви, само че как да ви го обещая като трябва да се нотифицира държавна помощ. Ние правим всичко възможно и няма да стане за два дена".






Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30