Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия отбелязаха националния ден за възпоменание на невинните жертви на мафията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се отбеляза националният ден за възпоменание невинните жертви на мафията. Провежда се от 28 години по инициатива на Асоциацията „Либера” за национално насърчаване срещу мафията. Президентът на Италия Серджо Матарела посети селище в Южна Италия, а в Милано се проведе голямо шествие. 

Президентът на Италия Серджо Матарела посети селището Казал Ди Принчипе – област Кампания, където бе почетена паметта на свещеник, убит от местната мафия Камора. Пред  много граждани и млади хора, държавният глава посочи, че : „Победата над мафиите е възможна. Борбата засяга всички ”.

На основното шествие  в Милано участваха 70,000 души, сред които близки на невинни жертви на мафията, кметът на Милано Джузепе Сала, бившият председател на Сената – магистратът Пиетро Грасо, председателят на най-големия профсъюз CGIL Маурицио Ландини, лидерът на Демократическата партия Ели Шлайн и др.

На Катедралния площад (Piazza Duomo) бяха прочетени имената на 1069 невини жертви на мафията. Основателят на Асоциацията „Либера” - свещеникът – активист дон Луиджи Чоти, обясни, че:”присъствието на мафията в Милано както и в цяла Италия е силно, но липсва възприемането на този сериозен проблем. Мафията може да бъде победена, ако и ние, гражданите влезем в действие”, подчерта дон Луиджи Чоти.  


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22

Служба и нощно бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" за Голяма Богородица

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан..

публикувано на 14.08.24 в 20:12

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно..

публикувано на 14.08.24 в 20:11

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, но служител, информиран за преговорите, посочи, че посредниците се очаква да се консултират с палестинската група след това, предаде Ройтерс. Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на..

публикувано на 14.08.24 в 19:43
Снимката е илюстративна.

Верижна катастрофа в района на моста над Площада на авиацията в София

Верижна катастрофа затруднява движението на столичния булевард "Цариградско шосе" в посока Орлов мост, в района на моста над Площада на авиацията. На място има полицейски екипи. Няма пострадали хора.

публикувано на 14.08.24 в 19:40

МС одобри близо 1,5 млн. лв. компенсации за децата, неприети в държавни и общински детски градини

Правителството одобри близо милион и половина лева (1,45568 млн. лв.) за компенсации на семействата, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Средствата се предоставят за 1464 деца от столична община и за 7 от община Пловдив. Компенсациите се изплащат за периода от 1-ви май до 30-ти юни и..

публикувано на 14.08.24 в 19:23