Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Балет “Арабеск“ представя нова творба на Мириам Енгел

4
Снимка: Балет “Арабеск“

Балет “Арабеск“ ни кани на премиера в последната вечер на месец март. На сцената на НМТ “Стефан Македонски“ ще гледаме творбата на Мириам Енгел “Смъртта и момичето“ по музика на Шуберт – едноименния струнен квартет №14, в ре минор.


Лично аз очаквам с голям интерес тази вечер, защото бях силно впечатлена от изявата на израелската балерина и хореографка от български произход в Театър “Азарян“ през ноември 2019 г. в съвместен спектакъл с балет “Арабеск“, когато гледахме “Следобедът на един фавн“ на Мила Искренова и “Awake“ /“Пробуждане“/ на Мириам Енгел. Тя остави ярък, незабравим спомен и желание да следя и следващите й танцови изяви и хореографски творби. Беше ми много приятно да разговарям с Мириам Енгел в навечерието на премиерата.

Р.К.: Най-напред нека да припомним Вашите български корени!
М.Е.: “Аз съм от Израел, но също така се чувствам до голяма степен българка, защото майка ми е от български произход и аз имам широки фамилни корени тук, в България. Моята баба Дора Мушанова беше балерина и художничка. Още в началото на своята танцова кариера в Софийската опера тя започва да търси авангарда, новите пътища за развитие на балетното изкуство. Заминава за Германия да учи в Дрезден и става един от пионерите на съвременния танц. След като се завръща в София, танцува и преподава тук. За мен моята баба е много красив символ на артист, който е новатор!“

Тъкмо на личността на Дора Мушанова беше посветен моноспектакълът на Мириам Енгел “Пробуждане“, с който споделих, че изключително ме впечатли. Родословното дърво на баба й води към два известни български рода – Мушанови и Хаджиберови. Дора Мушанова е племенница на адвокат Никола Мушанов от Дряново – министър председател на България през 1931-1934 г., а дядо й Иван Хаджиберов е виден индустриалец от Габрово. Той създава първата частна ВЕЦ и първата фабрика за фини вълнени платове у нас. Освен талантлива балерина и художничка, Дора Мушанова е и жена с много силен характер и успява да се справи с ролята на самотен родител /Съпругът й, руснак, я напуска със съвсем малко дете – майката на Мириам Енгел/.

Р.К.: Мириам, Вашите спектакли отправят силни послания към публиката. Какви са основните идеи в новата Ви творба, която предстои да представите с Балет “Арабеск“?
М.Е.: “Новият балет е "Смъртта и момичето" на Шуберт, който е един от най-важните струнни квартети в творчеството на композитора и в историята на класическата музика. Шуберт го създава по песен на Матиас Клаудиус за млада жена, която моли смъртта да я пощади, да не я взема. Момичето разговаря с ангела на смъртта и му казва: “Моят живот е красив. Искам да живея, искам да обичам! Все още не съм живяла достатъчно. Моля те, освободи ме, не ме убивай!“ Вземам този архетип на жена-дете, майка, в който и аз до голяма степен се припознавам, и пресъздавам разговора със смъртта. От една страна смъртта е нещо,  което всички съзнаваме по един или друг начин, но, от друга страна, е нещо непознато и ужасяващо, неясно и тъмно. В балета се опитвам да предам този разговор между живота и смъртта, момичето, което дава живот и е символ на живота, и как се справя, когато се среща със смъртта. Ние не знаем дали тя вече е умряла или й предстои да умре. Спектакълът е до голяма степен пътешествие в тази междинна зона. По този начин ние откриваме всичко, което се намира между живота и смъртта – любовта, страстта, клюката, греха, омразата, празника. То е толкова много и предизвиква такива силни емоции! Това е “Смъртта и момичето“ за мен и също така през погледа на днешното време, в което сякаш идва Апокалипсисът.Време на ковид, от който толкова се страхувахме да не умрем. Време на войни по света. Вглеждам се в реалността и се питам къде сме ние на скалата между живота и смъртта, каква е опасността за нас като общество, когато не изпитваме достатъчно уважение към смъртта и не ценим достатъчно живота?!“

Р.К.: А какво Ви носи надежда в този наш свят?
М.Е.: “На първо място моето дете. Разбира се, за мен – моето дете, но като цяло – всички деца. Те са следващото поколение и моята надежда е, че ще им дадем възможност да растат в един по-добър свят и че те ще го направят още по-добър. Така че за мен е важно да разкажа на моето дете истината за живота и колко красив може да бъде той! Това е единият извор на надежда. И още – любовта и приятелството между хората – ако се уважаваме един друг, ако се обичаме един друг, ако отворим сърцата си един към друг“ казва израелската хореографка с български корени Мириам Енгел и допълва, че в балета “Смъртта и момичето“ е вградила много символи, много тайни, които се надява публиката да разкрие. И още: тя преконструира едноименния струнен квартет на Шуберт заедно с оригинална музика от израелския композитор Игал Миртенбаум, създадена специално за този балет.


Р.К.: Как се чувствате в България, сред българските си колеги от балет “Арабеск“ и пред българската публика?
М.Е.: “Много ми е хубаво в България, най-напред заради моите български корени и емоции. Имам балканска кръв, така че чувствам своята принадлежност тук, от една страна, а от друга страна – нося от Израел своите идеи, характер, темперамент. В работата си с балетистите от “Арабеск“ и с ръководството на компанията, както и от страна на публиката чувствам много топъл прием, много добра комуникация. Усещам много прилики между хората в България и в Израел. Казваме това, което ни е на душата, ние сме честни и директни и аз много обичам това – да бъда себе си!“

След спектаклите на 31-и март и 2-и април в София на Мириам Енгел й предстоят гастроли в Чикаго, в Гърция и във Франция, освен ангажиментите от сезон 2022/2023 г. в танцовата й компания в Ерусалим. Тя е основател и на Ерусалимския международен фестивал за солов танц, на който миналата година се представят 35 балетни артисти от 11 държави, а тази година се очакват още повече.
       


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарета Пуспита и Калоян Стоянов

Концерт за богатото културно наследство на Индонезия и България

Индонезия отблизо преди един специален концерт - спектакъл в Пловдив. Посолството на Република Индонезия в България представя в Античния театър в Пловдив на 8 юни от 21.00 часа "Harmonature : в Хармония с природата на Нусантара ", един завладяващ концерт - спектакъл , който ще отбележи богатото културно наследство на Индонезия и..

публикувано на 05.06.23 в 18:18

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

20.05-21.00 ч.: - Отзвук: от световната премиера на музикалната поема “Рилският пустинник“ на отец Кирил Попов в Софийската национална опера, от майския концерт от юбилейния 70-ти сезон на Смесения хор на БНР, в който Хорът и Симфоничният оркестър на Радиото представиха ораторията “Сътворението“ от Йозеф Хайдн, и от прожекциите на..

обновено на 05.06.23 в 16:20
Фрагмент от книгата „ Разкази от корена“ на Кристина Палазова

Кристина Палазова: Да се обърнем към корените и да разплетем родовите си нишки

Кристина Палазова е гост в „Нощен Хоризонт“ и тя ни отвежда към ролята и силата на рода, към корена . Кристина Палазова първо е разследващ полицай, завършила е право, а след това и психология на здравето. Написаните истории са вдъхновени и тясно свързани с   родопската мистична действителност . Герои са обикновените..

публикувано на 05.06.23 в 14:36
 Детската театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

Премиери на Детска театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

В Плевен, винаги с голям интерес се очакват премиерите на Детската театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ с ръководители Адриян Филипов и актрисата Ива Николова. След „Спящата красавица“ зрителите се насладиха на комедията на Гогол –„Ревизор“. Сценичната версия и режисурата е на Ива Николова. За да играят..

публикувано на 04.06.23 в 13:05

Голям е интересът към Пролетния панаир на книгата в София

Пролетният панаир на книгата се превърна в празник за малки и големи. От 29 май безброй читатели посетиха 61 шатри пред Националния дворец на културата в София. В панаира на книгата, който продължава до днес, участват 144 издателства. "Чудесен панаир се получава и въпреки облаците, които се струпват по някое време на деня, ми се струва, че ще..

публикувано на 04.06.23 в 10:08

"Световен театър в София" - от днес до 24 юни

17-то издание на инициативата "Световен театър в София" започва днес и ще продължи до 24 юни. В рамките на 20 дни у нас ще гостуват постановки на водещи имена в световния театър. Откриването е тази вечер от 19 и 30 в "Топлоцентрала" със спектакъла "Да яздиш облак" на ливанския режисьор Раби Мруе, който живее в Берлин. "Световен театър в..

публикувано на 04.06.23 в 09:03

Пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Балчик

Международен пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Творци от България и Румъния създаваха творбите си в творческата вила „Сюита“ и обмениха опит, а надеждите на организаторите на пленера - iдруженията с нестопанска цел „Черноморска котва“ и „Кибела“ е той да стане ежегоден. Пленерът,..

публикувано на 04.06.23 в 07:25