Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Шишков: Правителството ще направи всичко възможно да подпомогне завършването на всички инфраструктурни проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков (в средата) по време на инспекцията на пътя Мездра-Ботевград
Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков увери, че правителството ще направи всичко възможно да подпомогне завършването на всички инфраструктурни проекти. В ефира на БНР от Камарата на строителите сигнализираха, че има сериозни рискове за ВиК-а проектите заради липсата на средства в размер на общо 450 млн. лв. за довършването им.

Инж. Иван Моллов обясни, че индексацията по проектите, одобрена в размер на 15 процента, е крайно недостатъчна и разликата до реалното поскъпване трябва да бъде поета от държавния бюджет.

От своя страна министър Иван Шишков отговори, че тези средства не са никак малко:

"Веднъж оперативните програми, по които се ползват парите, се осигури 15% индексация, а другата част индексацията, която касае ВиК дружествата, те също ще бъдат осигурени, за всяко ВиК дружество по различен начин, така че не смятам, че обхватът на парите, за които наистина се нуждаят, е чак толкова голям, защото индексацията касае на практика само период, в който строителство следва да бъде индексирано, тоест 15% върху целия договор не е никак малко. Държавата ще трябва да направи всичко възможно да осигури финансиране на индексацията. Всяка възможност от бюджета, която ще имаме. Вярвайте, че ще бъде дадена правилно".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кремъл: Западни инструктори в Украйна няма да се ползват с имунитет

Инструктури, изпратени в Украйна от западни държави да обучават войници, няма да имат "имунитет" от руски удари, съобщи Кремъл. Такова намерение към момента не изключва единствено президентът на Франция Еманюел Макрон. Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви миналата седмица, че военни инструктори от Франция ще пристигнат скоро в..

публикувано на 04.06.24 в 15:11
Демонстрация с искане за освобождаване на израелските заложници

Израелска делегация се очаква в Кайро в опит за прекратяване на огъня в Газа

Очаква се израелска делегация да пристигне в Кайро следващите часове, за да представи позицията на страната по последното предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, твърдят източници от Египет, цитирани от ливанска медия, свързана с групировката "Хизбула".  Източниците твърдят още, че сделката може да влезе в сила..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Родители и учители от Танцовото училище в София излязоха на протест срещу директора

Родители и учители от Националното училище за танцово изкуство в София излязоха днес на протест. Недоволството им е срещу директора Бойко Неделчев . Те го обвиняват, че им пречи да заминат на фестивал в Гърция, който ще е съвсем скоро. Пред "Хоризонт" родителите и учителите разказа и за инцидент на концерт в НДК на първи юни, при който три деца падат..

публикувано на 04.06.24 в 14:43

Съюзът на математиците отличи над 100 деца в Плевен

В Плевен Съюзът на математиците (СМБ) отличи най-добре представилите се ученици в поредица от математически състезания. Награди заслужиха над 100 деца с високи резултати през тази учебна година. И тази година спазихме традицията да закрием състезателната 2023 - 2024 година с официално награждаване на най-добрите математици, каза Диана Данова,..

публикувано на 04.06.24 в 14:15
Теодора Крумова

Теодора Крумова, "Амалипе": Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите . Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност. Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали :..

публикувано на 04.06.24 в 14:07

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от юли, очаква се потвърждение от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди и новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4%  по-високи. Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Д-р Николай Михайлов: В парламента трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 13:48