Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори на линейки протестират с искане за по-високи заплати

Снимка: БТА

Шофьори на линейки от различни населени места се събраха на протест пред здравното министерство с искане за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

В протеста участват и шофьори от Спешна помощ от София, от Белоградчик и други спешни центрове в страната. Tехните заплати са увеличени от 1 декември миналата година, но при някои, по техните думи, увеличението е от 60 лв. чисто. Протестиращите блокираха за няколко минути кръстовището на площад “Света неделя”.

Според председателя на синдикат защита Красимир Митов въпреки допълнителните пари за издръжка на спешните центрове, които бяха отпуснати през декември миналата година, тези средства се пестят. 

Ето какво споделиха протестиращи шофьори:

Трябва да получаваме 2000 лв. за нещата, които изпълняваме…Газим кал до колене. Знаете, че малките улици не се разчистват. Пеша ходим по 500 м да видим болния…“ 
Ние сме непрекъснато на адреси, работим, тъй като екипите са много малко, много малко екипи и напрежението е много голямо...За нощна смяна по 1 лев на час, това къде го има?!“.

Следобед в 17 часа синдикат “Защита” организира автошествие, демонстрацията ще бъде срещу високите цени и спекулата у нас.

Снимка: БТА

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опитът за съставяне на правителство с втория мандат. "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фб Петков.

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят  антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната -Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Документът на партията съдържа седем точки. Пет от тях са за провеждане на референдуми- за запазване на българския лев, за членството в..

публикувано на 16.07.24 в 13:35
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати още на първи тур.  Невалидните бюлетини са 76. Евродепутатите избират председател на..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 11:57