Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната
Снимка: Здравка Маслянкова

България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в Националния военен университет във Велико Търново министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт. Не върви никакъв процес на мобилизация. Няма такова нещо. Правят се годишни сверки, които се провеждат всяка една година във военните окръжия. България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Това, което правим, е според решението на Народното събрание един щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи, евентуално, при нужда за участие в европейската тренировъчна мисия в Полша, имаме готовност и за Германия. Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

На въпроса на БНР - приключихме ли с военната помощ за Украйна, министър Стоянов заяви:

"Ако има друго правителство и реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде отговорност тяхна. Няма как българската армия да загуби способности поради простата причина, че ние имаме ясно разписани правила и в конституцията, и в закона за отбраната и въоръжените сили".

Министър Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство е приключило с военната помощ за Украйна и е изпълнило решенията на последното Народно събрание:

"Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

Стоянов опроверга думите си, че България няма 155-милиметрови снаряди, за да се включи страната ни към решението на ЕС за изплащане на 1 милион броя от тези боеприпаси на Украйна.

"При посещението на два от заводите с комисаря по търговия Бретон беше ни демонстрирано възможностите на българската страна да произвежда 155-милиметрови снаряди. Да, имаме такива способности, количествата са ограничени и това беше идеята за посещението на комисаря, за да бъдат предоставени финансови средства и съответното оборудване, за да може да се повиши капацитетът на българския отбранителен комплекс. Това ще доведе до повече работни места и съответно данъци в страната. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди".

На въпрос на БНР ще излязат ли от тези снаряди за Украйна, министър Стоянов заяви: 

"Не мога да кажа. Това са частни контакти. Частни фирми са сключили контракти. Няма как да зная какво ще излезе и какво не. Министерството на отбраната има представител в комисията към Министерството на икономиката, което издава разрешителните за износ и търговия със средства с двойна употреба. Така че, ние имаме представа, но в крайна сметка контрактите са частни. Комисията дава разрешение за износ на съответното въоръжение".  

На въпрос на БНР в последните дни има ли в комисията постъпили искания от военните ни дружества – частни и държавни, за износ на възражение и боеприпаси, министърът на отбраната заяви: 

"Участвам в другата комисия, която е по отбранителна индустрия. Там не е имало такова искане  и не се издават такива разрешителни. Военно-промишленият комплекс е към Министерството на икономиката. "Терем" няма такива договори за износ с краен получател Украйна". 

В България няма постъпила заявка за ремонт на военна техника от Украйна, каза още министър Стоянов. Не е извършван такъв ремонт и не е искано от нас да го правим, категоричен беше той. По думите му, България е приключила с военната помощ за Украйна и правителството е изпълнило решенията на последното Народно събрание

В Националния военен университет "Васил Левски" пред курсантите и преподавателите им в трите факултета във Велико Търново и Шумен служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция на тема "Мотивацията да служим на България".

снимка: Министерство на отбраната

По публикацията работиха: Георги Николов, Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за т.нар. "Подпорна стена". Делото в Административен съд Бургас е насрочено за 24..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
Красимир Димитров

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение. Това заяви директорът на АПП Красимир Димитров в интервю пред БНР. Днес на столичния пл. "Александър Батенберг" общинското аварийно звено..

публикувано на 18.07.24 в 13:20

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода. Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Гражданско поклонение имаше и в двора на..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви официално началото на ремонта: "Това е проект от 2012 година, който започва днес, за..

публикувано на 18.07.24 в 13:01

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър. Рискът от пожари е висок в цялата страна. Властите пренасочиха към Драма пожарни екипи от околните..

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за ноември 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода ноември 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07