Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посадиха бряст в двора на Къкринското ханче, където е заловен Апостола

3
Снимка: Пламен Христов

В двора на Къкринското ханче, където е заловен Васил Левски, беше посаден нов бряст, непосредствено до стария, който е единствения "свидетел" на историческите събития от край на декември 1872 г.

Новият бряст е засаден до вековното дърво, което е на повече от 150 години и е свидетел на залавянето на Апостола, поясни историкът от ловешкия регионален музей Пламен Мяшков.

"Точно под него става залавянето на Васил Левски на 27 декември 1872 г., но брястът падна , понеже беше изсъхнал, през 1997 г. при  една буря. След това с екип от български художници беше направена арка и беше прихванат старият бряст към тази арка и остана като паметник на културата."

Според специалисти вече са изчерпани всички възможности за поддържане на ствола на  вековното дърво.

"Като символично продължение на стария бряст беше засаден новият бряст до него."

Новото дръвче, което е засадено, е подарено от Държавно горско стопанство "Борима".

Къкринското ханче е първият музей посветен на живота и делото на Васил Левски.

Отворен е за посетители през 1931 г.



Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

 В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по гражданската инфраструктура. Вчера в Одеска област беше обявен Ден на траур, след като при руски..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври...

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения. За април тя беше 3,8 процента.

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 07:35