Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно премина изборният ден в Силистренско

Снимка: Незабравка Кирова

Макар и с процент избирателната активност в Силистренска област в края на деня е по-висока, от последните избори миналата година, показват данните от РИК.

Своето право на глас са упражнили  38,4%  или 43 036 от малко над 112-те хиляди избиратели в седемте общини на региона.

Най-висок е бил процентът в община Главиница – 43, а най-нисък в Кайнарджа – 33 на сто.

Гласуването се проведе в 221 стационарни и 9 мобилни секции.

За 4 мандата в 20-МИР Силистра се борят 99 кандидата от 21 политически партии и коалиции.

Изборния ден в Силистренско започна и завърши спокойно. Издадени са били 11 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи, съобщават от полицията.

В Районната избирателна комисия са били регистрирани 3 жалби, като две от тях са обявени за несъстоятелни.

Нямало данни и очевидци, че в селата Суходол и Зарица, община Главиница, се е извършвала агитация на майчин език. Въпреки това членовете на комисиите са били предупредени.

В третия случай е ставало въпрос за недоразумение при подаване на декларации за гласуване по настоящ адрес, информира Марияна Чанкова - председател на Районната избирателна комисия в Силистра.

"Слава Богу, че само в една секция - 180-а, се наложи да прекратим гласуването, тъй като станаха безброй много повредите, едни и същи, но се налагаше постоянно техникът да стои в тази секция, докато се стигна до невъзможност машината да отпечатва бюлетини."

Очакванията са приемането на изборните книжа и бюлетините да продължи до рано сутринта в утрешния ден.

Марияна Чанкова - председател на Районната избирателна комисия в Силистра. Снимка: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виница, Украйна

Николета Атанасова: Във Виница смятат, че ако продължат ударите, няма да се възстановят до зимата

Местните хора в украинската Виница се притесняват, че ако продължават тези атаки на руснаците, като тези в последните два дни, едва ли Украйна ще се възстанови до зимата и ще може да защити населението си. Това сподели от Украйна журналистът от програма "Христо Ботев" Николета Атанасова в интервю пред БНР. "Притесненията са за възрастните..

публикувано на 27.08.24 в 15:23

Милко Танкушев: Ентусиазмът не може да бъде сломен

Ентусиазмът не може да бъде сломен . Това каза пред БНР Милко Танкушев - треньор на националния отбор по спортна гимнастика, след като вандали атакуваха с камъни залата на ЦСКА.  Изпотрошиха гимнастическата зала на ЦСКА " Трябва много възпитателна работа, много грижи сред подрастващите - да знаят, че това не бива да се прави ", отбеляза той...

публикувано на 27.08.24 в 15:18
Ахмед Доган

Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се е случило на 26..

публикувано на 27.08.24 в 14:40
Иван Бакалов

Иван Бакалов: Реална спирачка за контролирания вот е по-висока избирателна активност

" Положението е плачевно. Затова хората трябва да знаят, че единствената реална спирачка  е по-висока избирателна активност ". Това заяви пред БНР журналистът от Е-вестник Иван Бакалов в коментар за купения и контролиран вот. Той цитира данни от анализ на сътрудник на медията, направен със софтуер, който показва всички изборни резултати по секции...

публикувано на 27.08.24 в 14:36
Румен Гайтански

Румен Гайтански остава в ареста

Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на Румен Гайтански, по прякор Вълка.  Бизнесменът е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит в размер на 150 милиона лева, отпуснат през 2019 година на фирма, свързана с Гайтански, от Българската банка за развитие.  Задочно обвиняем по случая е и тогавашният изпълнителен директор на..

публикувано на 27.08.24 в 14:34
 Галин Цоков

Министърът на образованието спря спорни промени в наредбата за електронните дневници

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система.  Платформата работи от началото на 2022-ра, в нея се съдържа цялата информация за образователната система -..

публикувано на 27.08.24 в 14:21

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10