Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Може да кажем "довиждане" на дюните в местност "Каваците"

Тихомир Янакиев: Държавата не си е била на мястото няколко пъти в този казус

Може да кажем "довиждане" на дюните в местност "Каваците". За това алармира Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите. Той е и представител на коалиция „За да остане природа в България“.

"Зелени закони": Стотици декари дюни не са отразени в обединена цифрова карта

Дюните на "Каваците" изненадващо се превърнаха в земеделска земя. Агенцията по кадастър в Бургас е променила статута им. Това ще бъде отразено в специализирана карта, посочи Белев.

"Специализираната карта е инструмент, който определя дюните, плажовете, съоръженията за предпазване на морския бряг и всички човешки и природни обекти, които трябва да се пазят"

Това е първото изготвяне на такава карта, обясни той. 

"Започва след изменения в Наредбата от 2020 година. През 2021 г. МОСВ наема специалисти, които отиват на място през ноември и картират две съвсем малки дюни. В началото на 2022 г. минава комисия, на която Институтът по океанология прави обструкция по отношение на обхвата на дюните. Тогава комисията взима решение, че трябва да се прекартират. МОСВ се обръща към БАН. През юни м.г. се определят границите на дюните, които са доста близки до това, което е картирал Институтът по океанология. По неясни причини, някой не е доволен. МОСВ наема нови експерти, които намаляват площта почти до първоначалната. Откриват само три дюни". 

Бившият заместник-министър посочи, че има стандарти, които не позволяват през октомври, когато повечето растения ги няма на дюните, те да се картират. 

"Тази карта ще бъде одобрена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастър. После ще бъде публикувана и ако никой не я оспори, ще влезе в сила и ще започне да се строи. Ако дюните бяха картирани в пълната си цялост, там нямаше да може да се строи. Собствениците щяха да бъдат компенсирани финансово. Но това няма да се случи"

Има и друго решение, от което министърът на околната среда и водите може да се възползва, посочи Белев. 

"Това е издаване на принудителна административна мярка върху тази процедура, доколкото тя нарушава закона. Министърът на регионалното развитие също може да защити закона. Не бива да се допусне да излезе административен акт с толкова много нарушения. Но аз се съмнявам, че двамата министри ще реагират на този случай".

Тома Белев не може да си обясни как МОСВ два пъти за една година финансира картиране на дюните.

Цялото интервю на Валерия Николова с Тома Белев може да чуете в звуковия файл.


Кметът на Созопол Тихомир Янакиев

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пък посочи, че вече има възстановени земи. той разказа, че в стари времена повечето лозя са били върху пясъци. Там се е отглеждал най-хубавият памид.

В различните части на къмпинг Каваците се предвиждат различни неща, включително и строителство, обясни още той в предаването "Хоризонт до обед".

"Общият устройствен план е приет през 2016 година и още тогава е трябвало някой да сигнализира, ако има проблем"

Янакиев не знае къде е станала промяна в статута на дюните, но вярва, че те са национално богатство и трябва да се пазят. 

"Държавата не си е била на мястото няколко пъти в този казус. Единият е когато са били възстановявани на частните собственици. Не трябва да бетонираме всичко. Трябва да гледаме и моралната страна на нещата".

Цялото интервю на Даниела Костадинова с Тихомир Янакиев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33