Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от НАТО: Ако Китай осигури смъртоносни оръжия за Русия, ще е историческа грешка

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Китай осигури смъртоносни оръжия за Русия, това ще бъде историческа грешка с дълбоки последствия - около това послание са се обединили министрите на външните работи на НАТО, стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Двудневното заседание на министрите приключи днес. 

Столтенберг отново повтори, че на този етап няма доказателства за  доставки на смъртоносни оръжия на Русия от Китай, но допълни, че НАТО наблюдава действията на страната много внимателно:

"Това, което знаем е, че Китай не осъди бруталната инвазия в Украйна. Знаем също, че Китай и Русия се сближават все повече -  седмици преди нападението те подписаха споразумение за партньорство, в което заявяват, че то е без граници. Също така сме наясно, че Китай подпомага икономиката на Русия и това предизвиква загриженост. Трябва да сме ясни по тези въпроси в отношенията ни с Китай", заяви Столтенберг. 

Китай и Русия увеличават съвместните си учения в Азиатско-Тихоокеанския регион, допълни Столтенберг.  Същевременно той отбеляза, че Алиансът няма да смени стратегическата си концепция за Китай, тъй като миналата година в Мадрид на срещата на върха лидерите на страните-членки са допълнили в нея, че Китай отправя предизвикателство към общата ни сигурност и ценности

 "Дотогава в концепцията за Китай не се споменаваше и дума", припомни той.  Столтенберг отправи послание към Беларус да не се намесва директно във военните действия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление цяла седмица вече ще стане, доброволци от..

публикувано на 16.07.24 в 17:27
 Анжелика Божанова

Анжелика Божанова и "Внимавай какво си пожелаваш"

През лятото е хубаво да си говорим за книги, които може да четете и на плажа. А какво по-хубаво за плажа от едно свежо, ново криминале .  Такава е дебютната книга на Анжелика Божанова "Внимавай какво си пожелаваш" – историята с главен герой младият детектив Ангел Дегански , който, заедно с помощта на чичо си, трябва да разкрие заплетено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06