Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени грешките в изборните протоколи"

Стефан Манов: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история

"От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси в България"

Стефан Манов
Снимка: Силвия Великова

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението. Това заяви пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК

„От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена  смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 02.04. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика“

Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.

„Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат.  Няма да има промяна в мандатите, но това  е уважение към избирателя“.

Отговорността на ЦИК е огромна по цялата линия, обясни Манов и напомни, че от Обществения съвет са предупредили, че вида на протокола на СИК създава предпоставки за грешки. Предложили са  друг образец на протокол. Той обаче е подкрепен само от Росица Матева, която е била председател на Обществения съвет.

Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите“.

Връщането на хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече на тези избори, отбеляза той.

„Избирателната активност не се повиши“.

Стефан Манов посочи, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации.

Той обясни, че от Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха  посъветвани да проверят числата си там“.

Стефан Манов каза, че има медийна информация за изпратени  указания до РИК да приема протоколи с несработили контроли.

„,Т.е. с контроли, които светват в червено, защото елементарните сумирания не са верни. Това е, за да няма усещането, че се готви  огромен провал поради забавяне и да се създаде впечатлението, че всичко се случва така, както трябва. Дали това е направено съзнателно, или е грешно интерпретирано от РИК, трябва да обясни ЦИК. Има 300 протокола, в които елементарната контрола не е спазена“.

Като една от най-негативните последици на случващото се Манов определи  подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува.  

Цялото интервю на Диана Янкулова със Стефан Манов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51