Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мото Експо 2023 - моторът на Фабио Куартараро, каската на Марк Маркес, карбоново Дукати, мото училище за деца и Колелото на смъртта

Реплика на шампионската машина на Фабио Куартараро
Снимка: БНР

Мотоциклет, реплика на шампионската машина на Фабио Куартараро, оригиналната каска на Марк Маркес, карбоново Дукати, мото училище за деца и Колелото на смъртта – това е само малка част от акцентите, с които се отличава тазгодишщното издание на MOTO EXPO 2023, което се провежда в „Арена София“ до 23 април.

Любителите на високите скорости ще могат да се докоснат до реплика на машината на Фабио Куартараро – Yamaha YZR-M1, с която стана световен шампион в MotoGP през 2021 година. С нея той постигна 10 подиума, от които 5 победи по пътя към титлата. Куартараро е първият французин с корона във висшия клас, и първият пилот на Yamaha, който със световната титла във висшия клас след Хорхе Лоренцо през 2015 година.


Освен това, посетителите ще могат да видят и оригиналната каска на осемкратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес, по която личат следите от падането му на пистата „Меджело“.

Легендарните машини от Борго Панигале – Ducati показват най-мощния мотоциклет в света – Superleggera V4 – Limited Edition. От него са произведени само 500 бройки за целия свят. Ducati Superleggera V4 е най – лекият сериен мотоциклет произвеждан някога. Той е изграден изцяло от карбон, титан и магнезий. Със своите 234 к.с. и тегло от 152.2кг, той е най – мощният сериен мотоциклет.

Организаторите предлагат и мотоучилище за деца. За първи път подобно нещо се прави на изложение и всяко дете между 4 и 7 години можа да покара един от двата мини мотоциклета Yamaha. В първия ден личен инструктор на децата бе не кой да е, а един от най-талантливите български състезатели по мотокрос – Дани Цанков, който е фирмен пилот на Yamaha и кара в европейския шампионат.

Още информация за тазгодишщното издание на MOTO EXPO 2023 можете да чуете от Ивайло Жеглов - управител на Интер Експо Тийм



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без българско участие в последния ден на Игрите в Париж

Без българско участие ще премине днешния последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж. Ще бъдат изиграни последните 13 финала, в които ще бъдат определени шампионите на маратон за жени (начален час 9:00), модерен петобой за жени (12:00), вдигане на тежести за жени в категория над 81 килограма (12:30), борба свободен стил за мъже в..

публикувано на 11.08.24 в 09:13
Станимир Стоилов

Гьозтепе на Станимир Стоилов започна с равенство в Суперлигата

Българският треньор Станимир Стоилов дебютира в турската Суперлига с отбора си Гьозтепе (Измир) с нулево равенство при гостуването на Анталияспор в 1-ия кръг. Гьозтепе се завърна в елита на Турция след две години пауза, а Стоилов беше човекът, който спечели промоцията. Срещата не изобилстваше от кой знае колко голови положения, като всеки..

публикувано на 11.08.24 в 06:09
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна в Монреал

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" 1000 в Монреал (Канада) с награден фонд 6.8 милиона долара. Поставеният под номер 7 в схемата Димитров пропусна три мачбола във втория сет и отстъпи пред 62-ия в световната ранглиста Алексей Попирин (Австралия) с 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2:38 часа. Димитров..

публикувано на 11.08.24 в 06:07

САЩ спечелиха пета поредна титла

Мъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели пета поредна и рекордна общо 17-а титла от Олимпийски игри. В повторение на финала от Игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“ в битката за златото на Олимпиадата в Париж. Франция остана със среброто..

публикувано на 11.08.24 в 06:04

Левски е неудържим, вече е лидер с 5 точки аванс

Александър Колев се разписа два пъти, а Мустафа Сангаре записа гол и асистенция за успеха на Левски с 3:0 като домакин срещу Крумовград в мач от четвъртия кръг на първенството.  "Сините" са с пълен актив от 12 точки и имат пет повече от четирите отбора с по седем зад тях. Левски контролираше изцяло играта срещу Крумовград през първото полувреме и успя..

публикувано на 10.08.24 в 23:20

С Тихомир Иванов приключи българското олимпийско участие

Тихомир Иванов завърши на осмо място на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 30-годишният българин направи личен рекорд за сезона от 2.27 метра във финала на надпреварата на "Стад дьо Франс" и записа най-добро представяне при третото си участие на Олимпиада. Той беше десети при дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016, а..

публикувано на 10.08.24 в 21:15

Локомотив (Пд) спечели в Стара Загора

Локомотив Пловдив победи с 2:0 като гост Берое в двубой от четвъртия кръг от Първа лига, постигайки втори успех през новия сезон.  Двата отбора започнаха предпазливо срещата и интересните моменти пред двете врати липсваха. Все пак домакините от Берое бяха малко по-активни, но единствено опитваха с центрирания да затруднят Мартин Луков...

публикувано на 10.08.24 в 21:06