Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, размириците в Судан и други акценти от седмицата

Президентът на Украйна Володомир Зеленски на фронтовата линия край Авдеевка - 18 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съюзниците на Украйна потвърдиха, че мястото на страната е в НАТО, но отклониха исканията й за модерни изтребители. С неуспех завърши изстрелването на най-голямата ракета, строена досега. Мащабни протести, различни акции и демонстрации в цял свят ще отбележат днешния Световен ден на Земята.     

"Бъдещето на Украйна е в НАТО" - това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при първото си посещение в Киев от началото на руската агресия срещу Украйна.

Срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс може да се превърне в историческа, ако Украйна получи покана за членство, смята президентът Володимир Зеленски. "Невъзможно е да си представим сигурността на евроатлантическата зона без Украйна", каза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предотвратяването на членството на Украйна в Алианса остава една от целите на т.нар. "специална военна операция".

Вчера беше възобновен транзитът на украинско зърно и селскостопанска продукция през Полша, а два дни по-рано и износа с кораби през Черно море.

Украинският земеделски министър Никола Солски потвърди, че транзитът на украинско зърно и хранителни продукти през Полша е възобновен от петък, след постигане на споразумение с Варшава. Остава в сила обаче забраната за внос в Полша, Словакия и Унгария, като Будапеща дори разшири санкционния списък и включи мед, вино, хляб, захар, както и месни и зеленчукови продукти.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски подчертаха, че на срещите си с представителите на България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния са представили предложенията си за втория транш финансова помощ за засегнатите фермери от украинския износ на зърно, за въвеждане по изключение на защитни мерки върху ключови продукти и облекчаване на транзита на украинско зърно по коридорите на солидарността. Приемането на пакета обаче се обвързва със свалянето от страна на тези държави на забраната за внос на украинско зърно.

Засиленият дипломатически натиск не успя да постигне прекратяване на сраженията в Судан, които отнеха живота на над 300 души. Някои от най-ожесточените сражения се водят в столицата Хартум - град, в който живеят пет милиона души, повечето от които са затворени в домовете си без електричество, храна и вода.

Двамата най-влиятелни генерали в Судан и предвожданите от тях формирования се сражават за надмощие в африканската страна

Началникът на суданската армия Абдел Фатах ал-Бурхан разполага с около 120 000 военни, а неговия заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бързо реагиране има на разположение около 150 000 бойци. Освен борбата за власт, има и икономически интереси като  залежите от злато, което съставлява най-голямата част от износа на Судан. Страната също така е третата по големина в Африка и има важно геополитическо положение за региона.

Най-мощната космическа ракета, конструирана някога - 119 метровия "Старшип" на американската компания Спейс Екс, експлодира след изстрелването си от космодрума на компанията в Бока Чика, щата Тексас. Изстрелването в четвъртък сутринта местно време беше първият реален опит за извеждане в околоземното пространство на най-мощната ракета заедно с космическия кораб Старшип. Въпреки успешния старт, около 4 минути по-късно инженерите изгубиха контрол върху ракетата, след което тя избухна. Съобщава се, че част от 33-те двигателя на огромната ракета не са успели да стартират.

В Туитър, собственикът на Спейс Екс - милиардерът Илон Мъск поздрави екипа на компанията, и заяви, че въпреки неуспеха са научили много неща, които ще им бъдат от полза за следващия опит за старт, който ще бъде осъществен до няколко месеца.

Във Франция продължават протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Стотици недоволни от пенсионната реформа устроиха поредния концерт с тенджери и викове "Оставка" в Ганж, близо до Монпелие, малко преди посещението там на президента Еманюел Макрон. Синдикалисти са успели закратко да прекъснат тока на летището в Монпелие и в колежа, в който е бил очакван президентът.  Тази седмица протестите на французите са по-сдържани, но за синдикатите това е подготвителен етап за мащабни демонстрации на 1 май.

А по случай днешния Ден на Земята в Лондон е планиран най-мащабният протест на еко-движението "Бунт срещу унищожението". Зелените инициативи започнаха още вчера в британската столица като организаторите очакват през уикенда да се събрат над 50 хиляди души, които да поискат край на употребата на изкопаеми горива и по-ефективни действия в борбата с климатичните промени. Това е първото голямо събитие, организирано от екозащитната група, след като обяви, че ще се откаже от разрушителните тактики по време на акциите си.

       


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандално изказване на общински съветник от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45