Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с доц. Александър Сивилов: Ленин и войната

"Днес идеите, които той създава, са обрасли с клишета, а в някои отношения те се оказват много адекватни за днешната ситуация"

доц. Александър Сивилов
Снимка: Стоп кадър

На 22 април 1870 г. в град Симбирск на Руската империя е роден Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин. Четиридесет и седем години по-късно той ще промени напълно хода на световната история като става водач на болшевишката революция в Русия и ръководител на новосъздадената първа социалистическа държава. Днес повечето хора знаят много малко за него. Основните гледни точки се люшкат между две твърдения – той е създател и идеолог на СССР и съответно една от най-великите и значими личности в историята или коренно противоположната теза, че създава мракобесническия, кървав, съветски тоталитарен режим и собственоръчно избива хиляди хора. И двете версии не са верни, защото той е обикновен човек като всички нас, но има невероятно аналитичен ум и страхотен политически нюх, които го превръщат в тази световна личност. Тъжно е, че днес идеите, които той създава, са обрасли с клишета, а в някои отношения те се оказват много адекватни за днешната ситуация, най-вече когато говорим за войната.

Владимир Улянов расте в заможно семейство, но съдбата не го превръща в класически руски аристократ, защото брат му Александър се включва в борбата срещу царя. Арестът и смъртната присъда, която получава той, преобръщат живота и гледната точка на Владимир. Независимо че става адвокат, той се заема със защита на интересите на бедните и работниците, а скоро се включва и в радикалната Руска социалдемократическа партия. През 1903 г. вече е водач на една от фракциите, които се създават вътре в партията. Негова е идеята за налагането на социализма с революция и организирането на една централизирана ударна група на професионални революционери. Това е основата на болшевиките.

Първата руска революция от 1905 – 1906 г. доказва възможността за прилагането на неговите възгледи, но царската власт е все още много силна. За да се справи с последствията от революцията, цар Николай II назначава за премиер Пьотр Столипин, който унищожава остатъците от радикалните организации в страната. За пореден път хората, които искат промяна на положението в Русия, се оказват в емиграция. Руските социалдемократи са част от голямата лява международна организация на социалистите известна като Втори интернационал. Основната идея, която я създава, е за общите интереси на работниците по света и факта, че те са различни от тези на богатите. Това разбиране кара социалистическите партии да се обединят в организация, която да се бори за създаване на социалистическо общество. Началото на Първата световна война разрушава единството на световната левица. Партиите, които официално отричат национализма, изведнъж подкрепят своите национални правителства в отпускането на заеми за оръжия, с които да започне световният конфликт. Социалистите във Франция и Германия застават едни срещу други.

В този момент Ленин се оказва лице на радикалната левица в Европа и света. Истинските интернационалисти от европейските социалистически партии отказват да приемат началото на войната. Между 5 и 8 септември 1915 г., в селцето Цимервалд в Швейцария се състои първата международна социалистическа конференция. Там Ленин поставя началото на новото ляво мислене в света.

Формираната група се обявява срещу войната, защото я смята за империалистическа. Той декларира, че световният конфликт е започнал за преразпределяне на колониалните владения, като е подбуждан основно от сблъсъка на интереси на кайзерова Германия и Британската империя. Според неговата идея в този момент правителствата и богатите капиталисти се борят, за да умножат своите пари и територии, а бедните хора, заслепени от национализма, умират по бойните полета. Заради това Ленин призовава работниците да не участват във войната.

Левите в Цимервалд се обединяват около идеята за мир и незабавен край на конфликта. От друга страна те обясняват, че резултатът от бойните действия ще доведе до много тежко обедняване и разрушения и ще предизвика дълбока социална криза. Заради това смятат, че недоволството може да предизвика избухване на революции и предричат в този случай превръщането на Първата световна война в гражданска война, която ще бушува в Европа. Тези идеи залягат дълбоко в основата на всичко, което правят радикално левите през следващите години. Болшевиките се придържат тясно към идеята за съпротива срещу войната, пропагандират срещу нея и се опитват да предизвикат излизането на Русия от нея.

Те са най-последователната партия в противопоставянето на световния конфликт. След като избухва Февруарската революция през 1917 г., точно идеята за край на руското участие в безсмисленото кръвопролитие превръща болшевиките от незначителна политическа групичка в една от най-влиятелните партии.

Не е случайно, че първият декрет на новата съветска власт е „Декретът за мира“. Въпреки че е преди всичко пропаганден ход, насочен към предизвикване на световна революция, в него са залегнали концепцията за незабавно прекратяване на бойните действия без контрибуции и репарации, правото на самоопределение на народите и дори отричането на войната като средство на външната политика. Все идеи на Ленин, които разрушават съществуващия ред, но предлагат една нова реалност, която се стреми да отговаря на интересите на обикновените хора.

Днес, повече от 150 години по-късно, ние сме в същото положение. Светът е в началото на един глобален конфликт, който засега не се разгръща по сценария на касапниците от първата половина на ХХ век. Независимо от това всички виждаме, че войната, която ни заобикаля, съсипва живота на всички обикновени хора, независимо дали са украинци, руснаци, българи, поляци, македонци, американци или африканци. Богатите стават все по-богати, а останалите плащат цената на тяхната алчност за власт и пари. Понякога историческите примери могат да ни покажат някоя вярна идея, макар и тя да се нуждае от преосмисляне, за да може да се приложи в днешната реалност.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22