Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският президент е на визита в Португалия

Лула да Силва (вляво) с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, 22 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва бе приветстван в Лисабон вчера от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза и с това започна първото му посещение в Европа, откакто бе избран за държавен глава, предаде Ройтерс.

Лула цели да подобри международните отношения, както и имиджа за страната му в чужбина. Той пристигна в Португалия вчера за петдневно посещение на фона на смесените реакции към скорошните му изказвания, свързани с войната в Украйна. Лула разгневи мнозина на Запад с думите си, че и Украйна, и Русия са виновни за конфликта, започнал с нахлуването на руските сили през февруари 2022 г., а военната помощ за Киев само разпалва конфликта, съобщи АП.

Двама бразилски представители казаха пред Ройтерс, че се очаква Лула, който защитава неутралитета на Бразилия, по време на визитата си да избягва критики срещу западните държави за ролята им във връзка с войната в Украйна, отбелязва БТА.

Посещението му, начело на бразилска делегация, "продължава дневния ред за подновяване на дипломатическите отношения на Бразилия с нейните основни партньори", се казва в правителствен документ, в който е изложена програмата на пътуването на Лула.

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро не посети Португалия нито веднъж за четирите години, в които бе президент на страната, припомня Ройтерс.

Протест пред бразилското посолство в Лисабон, 21 април 2023 г./ЕПА/БГНЕС

Лула присъства на церемония по посрещане вчера пред манастира "Жеронимуш" в Лисабон, която включваше военен парад и изпълнение на националните химни. Много хора, облечени в червено, цвета на неговата Партия на трудещите се, се събраха, за да изразят подкрепата си.

Ядосана от коментарите на Лула за войната, украинската общност в Португалия вчера организира демонстрация пред посолството на Бразилия в Лисабон.

В Португалия живеят около 300 000 бразилци и по време на посещението Лула ще подпише няколко споразумения, свързани с технологии, енергиен преход, туризъм и култура.

Бразилия заяви, че Португалия може да бъде "важен съюзник", който да помогне на южноамериканския блок Меркосур да преговаря за голяма сделка за свободна търговия с Европейския съюз, която бе замразена заради притеснения, свързани с влиянието върху климата.

Във вторник Лула да Силва ще говори пред португалския парламент. Визитата му в Португалия ще бъде последвана от двудневно посещение в Испания и срещи с краля Фелипе VI и с премиера Педро Санчес.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа Той потвърди, че израелските сили за отбрана са нанесли изпреварващи удари срещу..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов заяви, че ситуацията е под контрол и скоро пожарът ще бъде потушен. От Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 25.08.24 в 17:41

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество..

публикувано на 25.08.24 в 17:15
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в собствената си социална мрежа. Зеленски заяви също, че е казал на индийския премиер Нарендра..

публикувано на 25.08.24 в 16:46

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се състоя Националният туристически събор.  Близо 300 души стартираха в състезанието "Витоша рън" в 9.00..

публикувано на 25.08.24 в 16:09

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 15:07