Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Ако има някакъв шанс за редовен кабинет, то е с втория мандат

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

 

Ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между първите две политически сили, това е с втория мандат. Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"Ако има някаква възможност въобще за съставяне на кабинет между първите две политически сили, то без съмнение трябва да се направи компромис и от едната, и от другата. Очевидно с първия мандат правителство, излъчено от първите две политически сили, изглежда твърде малко вероятно да се случи. Оттук нататък, ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между тях, това е с втория мандат. Какъв компромис трябва да се направи там - ако ГЕРБ направят първия компромис, то тогава компромисът от ПП-ДБ трябва да бъде - без политически лица и съответно експерти, които под някаква форма да бъдат консултирани между първите две политически сили", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 

Ако изключим политическото говорене на остриетата в ГЕРБ, би могло да се допусне консенсус, защото лидерът на партията задава подобен тон, изказа мнението си Ганев. По думите му една от причините за това е политическата изолация на партията:

"Ситуация, от която ГЕРБ с много бавни стъпки започна да излиза в последните 3 години. Последната стъпка за излизането от политическата изолация от страна на ГЕРБ е форма на сътрудничество с тези, които бяха на протестите през лятото на 2020 г.". 

Според него хората няма да приемат ентусиазирано коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС и то преди местните избори:

"Това означава неминуемо просто да се отвори шампанското в централата на ПП-ДБ, защото те виждат в това абсолютна своя победа на предстоящите местни избори, защото наказателният вот и вълната, която може да се събуди в следствие на една такава коалиция, няма съмнение, че ще бъде налята в мелницата на ПП-ДБ".

По думите му за ПП-ДБ местните избори са изключително важни, защото това ще им осигури някакво вкореняване в местната власт. Именно това е и основен техен аргумент да не искат да се коалират с ГЕРБ - за да не загубят гласове на местния вот, обясни Димитър Ганев. 

"Ако има вариант за коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, той няма да се случи в първия мандат. Ако има такъв вариант, той ще се случи в третия мандат. Смятам го за малко вероятен", коментира още той. Според него такава коалиция ще изглежда експертно, програмно, с ограничен хоризонт. По думите му какъвто и кабинет да бъде роден, той ще изглежда по този начин.

"Ако президентът прибърза връчването на мандатите, а нещата отиват към предсрочни избори, означава, че ще отидем без гласуван бюджет на избори. Това за трети служебен кабинет е катастрофа", изказа мнението си Димитър Ганев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и..

публикувано на 25.08.24 в 13:34
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на депутатите в Камарата на общините след съкратена лятна ваканция, като продължи с нападките си срещу..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е да бъда полицай",  каза директорът на Бургаската полиция старши комисар Емил Павлов: "С мен..

публикувано на 25.08.24 в 12:39

Месеци наред безводие - жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив

Жителите са на село Павелско, които страдат от безводието вече месеци наред. Проблемът е от години. Те са на централния път Смолян-Пловдив и са на разклона за село Павелско. "Първо, искам да поднеса моите извинения към потърпевшите от нашия протест. Протестът е организиран от Инициативния комитет на село Павелско, на който съм председател..

публикувано на 25.08.24 в 12:32

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген

Германската полиция задържа заподозрян за нападението с нож в град Солинген, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ДПА. Ройл заяви, че заподозреният в момента е разпитван. Говорител на МВР на провинцията потвърди, че мъжът се е предал на властите. Задържането на заподозрения е резултат..

публикувано на 25.08.24 в 11:30

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30