Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера със спектакъл за годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

Снимка: Софийска опера и балет

В най-новия спектакъл на Софийската опера и балет "Рилският пустинник" за първи път диригент ще бъде Старозагорският митрополит Киприан. Музиката е на отец Кирил Попов, а премиерата ще е на 10 май. 


Спектакълът се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Музикална поема е в две действия и десет картини и е написана през 1937 година от българския общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов. "Рилският пустинник" е последната му поетична творба и е посветена на свети Йоан Рилски.

Текстът е забравена, докато наскоро отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и казва, че получава музикално вдъхновение: "И си казах така вътрешно: Дай боже да имам здраве, сили и живот да мога да облека в музика тези свещени текстове", сподели отец Кирил. 

Диригент ще е старозагорския митрополит Киприан:  "Бях изненадан, отваряйки партитурата, да видя симбиоза между двете пеения - източното и хоровото пеене", отбеляза той.

В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов, а режисьор на спектакъла е директора на Операта акад. Пламен Карталов.  

През 1937 г. българският общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов (1880-1937) създава и издава последната си поетична творба "Рилският пустинник", според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. За съжаление, тази уникална поема остава в забвение, докато през 2022 г. нашият съвременен свещенослужител, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов (р. 1955 г.) я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение. 

Събитията се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Като историческо време това е златният век на България, при управлението на царете св. Борис-Михаил, Симеон Велики и св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява.

Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на гръмки победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на младия и дивен Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска "лъжовний мир", в който вече са тръгнали първите разделения и боричкания за надмощие. Географският ареал на живота и подвизите на св. Иоан включва Осоговската планина, поречието на Струма, Витоша и Рилската пустиня. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Ива Лазарова

Колко пари похарчиха партиите за предизборна кампания?

В тази предизборна кампания интересът на дарителите е доста по-слаб, отколкото на предишните. В нея повече са инвестирали самите кандидати. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " В кампанията за НС даренията възлизат на едва 510 хиляди лева. Н ай-много са привлекли от ИТН – 270 хил.  лв., ПП-ДБ –  почти 70..

публикувано на 21.06.24 в 07:46