Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На заседание на УС на БТС ще искат оставката на председателя на съюза

Венцислав Венев - председател на Българския туристически съюз
Снимка: БГНЕС, архив

На заседание на Управителния съвет на Българския туристически съюз (БТС) се очаква да бъде поискана оставката на председателя на организацията.

В декларация членовете заявяват, че оттеглят подкрепата и доверието си от Венцислав Венев заради скандала със стопанисването на хижа "Христо Смирненски", която се намира между Юндола и язовир "Белмекен".

Поводът за декларацията е отстраняването на наемателите на хижа "Христо Смирненски" на 19 април.

Венцислав Венев твърди, че с фирмата наемател няма договор и тя не е заплащала наем в последните месеци.

Хижата в момента не работи до провеждането на нова процедура и избирането на нов коректен наемател. На пресконференция Венцислав Венев заяви че е човек с визия:

"Нашата идея като нов екип на Българския туристически съюз, заедно с всички организации,е да обединим усилия и да направим нашите планини привлекателни, достъпни, стандартизирани, да преустановим практиката, в която обекти на Българския туристически съюз, и не само на него, са превърнати в хотели, мандри, кошари и в тях пребивават хора, които нямат нищо общо с туризма."

По стечение на обстоятелствата Българският туристически съюз има два управителни съвета, представители на които са подписали декларацията.

Напрежение с членовете на Управителните съвети възниква заради поредица от сключени договори за обекти, стопанисвани от БТС чрез търговското дружество на организацията, каза Мариана Венкова – член на Управителния съвет, избран на 15 октомври.

"На какво основание са сключени тези, въпросните договори? Кой упълномощи управителя... да ги сключи? Защо нито един от двата управителни съвета, съответно, не е уведомен, нито един от управителните съвети не е съгласувал условия, договор, срок и всичко останало, което е необходимо като атрибути на тези договори."

Действията в хижа "Христо Смирненски" членовете на Управителния съвет характеризират като самоуправство, които уронват престижа на организацията. Според Венцислав Венев управителният съвет е подведен. На въпрос ще подаде ли оставка той отговори:

"Аз магарето в калта няма да си оставя. Съдбата на "Христо Смирненски" ще бъде национална база за спортове и туризъм на открито." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният департамент на САЩ критикува използването на американски оръжия във войната на Израел с Хамас

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16