Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ниланджан Баник: За да се води световната търговия в китайски юани, ще отнеме поне 25-30 години

"С всички санкции, които налагат на Китай, САЩ се опитват да гарантират, че икономиката им ще остане водещата в света"

Снимка: БТА

В борбата за глобална икономическа доминация Китай се опитва да удари Съединените щати чрез ограничаване на търговията на петрол в долари.

Събитията от последната година - откакто започна войната в Украйна - превърнаха това в ускоряваща се тенденция. Някои от членките на петролния картел ОПЕК също вече дадоха съгласието си за търговия и в китайска валута.

Залязва ли петродоларът и изгрява ли петроюанът?

Всъщност, петродоларът не е реална конвертируема валута, а термин, с който се отбелязват приходите на страните-производителки в американската валута. Още от 70-те години те започват да търгуват ценната си суровина в щатски долари и да държат постъпленията си в американски банки, с което доларът утвърждава позициите си на световна валута.

Отдръпват ли се от долара страните-износителки на петрол, начело със Саудитска Арабия, и защо?

Професор Ниланджан Баник, преподавател по международна търговия в университета Махиндра, Индия, следи отблизо процеса, който силно засяга и неговата родина.

Припомняме един кратък архивен цитат: 

"Трябва да запазим позицията на американския долар като стожер на паричната стабилност по света", казва 37-мият президент на Съединените щати Ричард Никсън, който в началото на 70-те години на миналия век слага край на фиксирания курс на долара към златото и подписва споразумение със Саудитска Арабия - тогава най-големия производител на петрол в света - че черното злато ще се търгува само в американска валута. Няколко години по-късно икономистите въвеждат термина "петродолар" - тоест съвкупността от постъпления от продажбата на суров петрол в полза на държавите-износителки на тази суровина.

"Какво се случи в онези години - заради петролното ембарго цената се покачи. Тогава американският президент Никсън се обърна към Саудитска Арабия и им предложи да търгуват суровината в щатски долари. Заедно с това дойде обещанието да държат печалбите си от продажбата на петрол в американски банки, които са най-сигурните на света. Именно така доларът се превърна в световна валута".

Думите са на професор Ниланджан Баник, който преподава международна търговия, пазари и развиващи се икономики в университета Махиндра в Индия. Ако попитате американски икономист или финансист идва ли краят на доминацията на долара, най-вероятно ще получите само пренебрежение. И ако Западът е безкрайно свикнал с долара като световна валута, на Изток не една и две страни търсят вариант за подкопаване на силата му и за възход на собствените си валути. Руската война срещу Украйна и последвалите санкции сложиха отново темата на масата. Всички погледнаха първо към Китай.

"Ако пак се върнем към историята, в началото на XX и по-голямата част от XIX век, тогава световната валута е британският паунд. На щатския долар му трябваха около 70 години, за да го измести от върха. Опитвам се да кажа, че за да се води цялата или поне по-голямата част от световната търговия в китайски юани, ще отнеме поне 25-30 години, ако не и повече".

Според професор Баник този период може да е и много по-дълъг - заради плаващите курсове на различните валути, които могат бързо да се превърнат в сериозни обезценки.

"Юанът не е фиксиран към никоя валута, която се търгува широко по целия свят. Също така проблемът с китайската икономика е капиталовият контрол. Ако искам да изтегля парите си в местна валута и да ги използвам в чужбина, не мога да го направя. Освен това курсът на китайския юан е изключително плаващ. Никой не иска да търгува в нестабилна валута.

Често говорим за възможността да има обща валута на БРИКС. Тук отново възниква същият проблем. С какво ще бъде обезпечена тази валута? В този съюз са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Най-голямата икономика сред тези държави е китайската и съвсем логично Пекин би казал, че иска да обвърже тази обща валута с курса на юана. Но не мисля, че Индия би се съгласила с подобно обвързване. Дори по тази точка няма разбирателство".

Само че страните от Залива, където са и най-големите петролни залежи, не отхвърлят идеята за търговия в китайски юани. Експертите вече заговориха за „петроюан“ и ако добавим геополитическия нюанс и сложните отношения със Съединените щати на всяка от износителките на петрол от ОПЕК, облаците над американския долар като че ли се сгъстяват?

"Наистина те се съгласиха да търгуват и в китайска валута, но това решение е следствие на политиката на Съединените щати и Европа за увеличаване на дела на зелената енергия в икономиката. Така Саудитска Арабия, Иран, Ирак и другите производителки на петрол трябва да си намерят нови пазари. Това е причината те да се съгласят да търгуват с юани, но тъй като по света няма сериозно търсене на тази валута, те се опитват да намерят вариант, който все пак може да бъде заменен за долари. Такъв е саудитският риал".

Докато на Запад зелените политики имат реално значение, в държави като Русия и Индия те са на заден план. Потреблението на руски петрол в Индия се увеличи многократно след наложените санкции на Кремъл. Всъщност Индия и Китай купуват 90 процента от руския нефт и не признават наложения му ценови таван. Казано по друг начин, Делхи е сред по-близките партньори на Москва, която става все по-затворена, с ключови банки без достъп до системата SWIFT и е ограничена от редица други санкции, наложени й заради бруталната руска война срещу Украйна. Следва логичният въпрос - защо не търговия в местни валути - рубли и рупии, за каквато имаше официални разговори между двете държави.

"Руските банки и руските политици се сдобиха с твърде много рупии. Сега обаче те се чудят какво да ги правят, защото има ограничен брой потенциални партньори за търговия в индийска валута. Същото се отнася и за фирмите, които изнасят рафиниран петрол към Русия. Те се чудят какво да правят с рублите, с които е платена продукцията им. Ето защо двете държави решиха да търгуват не в долари, а в дирхами - валутата на Обединените арабски емирства.

До това решение се стигна, защото нито рупията, нито рублата, особено руската рубла, са фиксирани към някоя от търгуваните в световен мащаб валути. 60 процента от международните валутни резерви са в долари, а 20 процента - в евро. Около 3 на сто са в британски лири, а 5,5 на сто - в японски йени. Ако сравним с китайския юан, международните резерви в тази валута са 2,8 на сто. Никоя държава не иска да търгува с валута, която не е обвързана с някоя от т.нар. твърди валути".

"Твърди валути" се наричат тези, които се определят като дългосрочно стабилни и се използват на международните пазари. Ако се върнем към доминацията на долара и широката му употреба в глобалната търговия, подплатена исторически със сделката на Никсън и Саудитска Арабия, можем да очакваме бавен залез на петродолара, според професор Баник. Но светът се развива и след време не черното злато ще е ключово за глобалната икономика, а друга суровина или компонент - тогава коя ще е водещата валута?

"Сега не петролът, а чиповете са от изключителна важност за икономиката. С всички санкции, които налагат на Китай, Съединените щати се опитват да гарантират, че икономиката им ще остане водещата в света"смята професор Ниланджан Баник, преподавател в университета Махиндра в Индия.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07