Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: Априлското въстание има за цел да повика просветена Европа да реши българския въпрос

"То става дело на целия народ, въпреки че е замислено от малка група радикални емигранти"

"Априлското въстание щеше да бъде връх в националноосвободителното движение, ако беше изцяло, а не отчасти, проява на най-големия връх в развитието на националноосвободителната идеология - каквато са идеите на Левски и ръководената от него вътрешна революционна организация. То до голяма степен се приближава до някои от тях, но в стратегическата си цел сериозно се отклонява". 

Това каза пред БНР историкът проф. Петко Петков от Великотърновския университет. 

И посочи, че старата историография е избягвала да коментира целта на въстанието и стратегическата цел на апостолите, които са го организирали. 

"Целта на организаторите на въстанието е с българската невинна кръв да бъдат заставени Великите сили да се намесят и да решат някак си българския въпрос. От документите това не става ясно да е било някога цел на Левски - да прехвърлим цялата отговорност за съдбата на България за векове напред върху "милостта" на Великите сили. Това не обезличава геройството на загиналите и мъжеството на апостолите, дръзнали да застанат срещу една силна империя. Но поставя нещата в друга светлина - това въстание има за цел да повика просветена Европа да реши българския въпрос. Не можем да се сърдим, че Великите сили са имали своите си интереси, в това число и Русия". 

По думите му Априлското въстание става дело на целия народ, въпреки че е замислено от малка група радикални емигранти

В предаването "12+3" проф. Петков подчерта, че отзвукът за събитието е бил човешко, но не от Великите сили, а от народите в тези страни

"Малко са политиците, които са проявили истинска загриженост. Отзвукът е голям, но двояк". 

Според историка е добре един народ да познава реалните си история и минало, за да се поучи от направените грешки и да не ги повтаря. 

Интервюто на Георги Марков с проф. Петко Петков в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“

Гърция предвижда скорошно отваряне на ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Според гръцкия министър на транспорта Христос Стайкурас скоро ще отвори граничният пункт Рудозем - Ксанти. Нов скоростен път ще свързва Гърция с България. Проектът е приоритетен за транспортните връзки в Евросъюза, заяви Стайкурас. Връзката между Ксанти и Рудозем е пред приключване. На гръцка територия отсечката е 8 километра. Във..

публикувано на 30.05.24 в 11:36
Мария Павлова

Министър Павлова с призив: Новият Закон за съдебната власт да бъде добре обмислен и обсъден

Служебният правосъден министър Мария Павлова призова финалният вариант на Закона за съдебната власт,  който трябва да бъде приет по силата на Шестата поправка в Конституцията, да е добре обмислен и широко обсъден. Според Павлова към изработването на нов устройствен Закон за съдебната власт не трябва да се пристъпва с припряност, каквата - по..

публикувано на 30.05.24 в 11:01
Изглед към сградата на британския парламент

Лейбъристите водят убедително преди вота на Острова на 4 юли

Британският парламент беше разпуснат в 2 ч. снощи българско време заради предстоящите предсрочни избори на 4 юли. Започва предизборната кампания за попълване състава на 650-местната долна камара на британския парламент. Сондажите показват солидна преднина на Лейбъристката партия пред управляващите в момента консерватори, които управляват вече..

публикувано на 30.05.24 в 11:00

В Германия обмислят частично връщане на задължителната военна служба

Германският министър на отбраната Борис Писториус възнамерява частично да върне военната служба. "Ако има недостиг на доброволци ще трябва да има елементи на задължение", каза министърът. Писториус не се отказва от намеренията си да възобнови поне частично срочната военна служба за момчетата. "Крайно време е да променим нашата отбранителна..

публикувано на 30.05.24 в 10:35
 Едгарс Ринкевичс

Латвия: "Стена от дронове" трябва да бъде издигната на границата на НАТО с Русия

"Стена от дронове" за наблюдение на границата на НАТО с Русия трябва да бъде издигната срещу използването на миграцията като "оръжие" от Путин, както и за предпазване от други възможни провокации, заяви в ексклузивно интервю за вестник "Таймс" латвийският президент Едгарс Ринкевичс, разяснявайки вече набелязаните планове за мярката. Ринкевичс е на..

публикувано на 30.05.24 в 10:26

Ще купи ли България къщата на Димитър Талев в Прилеп?

Служебното правителството е възложило на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп.  Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп Решението е взето на вчерашното оперативно заседание на кабинета, съобщават от правителствената..

публикувано на 30.05.24 в 10:13

Прокуратурата проверява за насилие в детска градина във Велинград

Прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха, след разпространените кадри за насилие в иновативната детска градина "Фантазия" във Велинград. На кадрите се вижда как възпитателка дърпа и удря деца. Кадрите са разпространени в социалните мрежи късно снощи, като към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете. Предполага се,..

публикувано на 30.05.24 в 10:10