Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Александров: Промяната във футбола ще дойде рано или късно (ВИДЕО)

Снимка: Campio Podcast

Михаил Александров е на мнение, че промяната в българския футбол рано или късно ще дойде. Бившият футболен национал в момента завършва магистратурата си по спортен мениджмънт към УЕФА и едновременно работи неспирно като част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. В подкаста “Campio Podcast” Александров разкри, че промяната във футбола ни все още не е дошла заради страха на хората от новото.

„Нещото, което ни прави силни, е това, че по една или друга причина ние сме независими. Ние сме хора, които искаме да променим футбола и никой не може да ни обвини, че търсим власт или пари. От другата страна обаче имаш едни легенди, поколение, с което цяла България се е гордяла. И са се превърнали в поколение, което никой не може да гледа. Защо е това, трябва да се запитат те. За краткото време, в което добих представа за състоянието на българския футбол отвътре много неща ми станаха ясни. Аз уча едно и идвам в България и нещата са по съвсем различен начин. И идвам до този въпрос: "БФС ли греши или УЕФА ме учи грешно?“. Големият минус е, че в България не сме свикнали да правим промени. И ние е страх от тях. Мисленето, че бъдещето може да е по-зле от миналото, а не че може да е по-светло. Това нещо много ни пречи и затова до днешна дата не се е получила тази промяна. Но тя ще се получи рано или късно, защото поколенията се менят“, каза Мишо Александров.

„Аз не казвам, че нашият екип е най-добрият и ние сме безгрешни, няма да сгрешим или ще направим футбола извънземен в България. Но аз от моя гледна точка мога да гарантирам, че съм си скъсал…няма да казвам какво, за да уча. Дал съм много сериозна сума пари, за да се изуча и цялото това знание искам да го приложа тук. Искам да променя футбола.

Работим ежедневно и това хората не го виждат. И това е голям минус. Те си мислят, че ние се събираме по вечеринки и си казват, че искаме да променим футбола така. Не, ние вече имаме създадена програма. И когато промяната стане, тази програма да е готова и вече да бъде вкарана в системата. А не тепърва да мислим. Искаме да сме готови, да създадем иновации и вече да видим дали тези иновации ще станат. Хубавото на нашия екип е, че имаме страшно много хора, които по един или друг начин са свързани с Европа. И са видели нещата по различен начин в Европа. Докато в старото ръководство нещата са от днес за утре. Това, което е вървяло преди 10 години, сега върви също. А хората се движат с километри напред.

В момента е много лесно да съдиш в момента, от страната на опозиция. Но когато ситуацията е толкова плачевна, смятам, че трябва да се кажат истинските неща. Да бъдеш, ако трябва, по-настъпателен, на моменти дори леко негативен. Хората не са наясно какъв е потенциалът на българския футбол. Българският футбол може да тръгне в тотално различна посока, ако всички заедно създадем една кауза футбол и тя върви с всеки ден все по-нагоре“, добави Михаил Александров. 

В епизода ще чуете още:

✔️ Тънкости от магистърската програма на УЕФА по спортен мениджмънт. 

✔️ Как стадионите могат да работят за футболния клуб?

✔️ Какви фенове ходят на стадиона, според различните проучвания?

✔️ Какъв е потенциалът на българския футбол?

✔️ Как всъщност БФС трябва да развива любимата игра?

✔️ Как на 16 години Михаил Александров дебютира за ЦСКА и след 105 минути за "червените" е на крачка от Ливърпул?

✔️ Защо в крайна сметка решава да премине в Борусия Дортмунд?

✔️ Какъв човек е Юрген Клоп?


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21
Национален отбор по волейбол за девойки под 18 години

България срещу Италия в полуфиналите на Евроволей при девойките

Националният ни отбор по волейбол за девойки под 18 години излиза срещу Италия в полуфиналите на европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция.  "Скуадра адзура" завърши като лидер в първа група  след 6 победи и 1 загуба, и общо 17 точки. Родните представителки пък приключиха груповата фаза на надпреварата на втора позиция с 18 точки (6..

публикувано на 10.07.24 в 08:29
Красимир Балъков

Красимир Балъков пред БНР: Отборът на Испания би трябвало да стане европейски шампион

"Два отбора, които нелогично стигнаха до полуфинала - Англия и Франция, те не показаха кой знае каква игра. Испания и Холандия логично - играят атрактивно и интересно, сега ще разберем кой футбол ще надделее. Този за резултат или другият - атрактивният. Направиха ми впечатление отборите на Швейцария, Португалия, Германия, Испания, разбира се...

публикувано на 10.07.24 в 07:43
Екатерина СТратиева и Георги Аврамов

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новия си автомобил

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новата визия на състезателния си автомобил, както и състезателната си програма до края на годината в компанията на футболната легенда Красимир Балъков. “Заредена съм с емоция. Заставайки до Красимир Балъков, усетих една сила и позитивизъм, че нещата могат да се случат. Все пак той е постигнал..

публикувано на 10.07.24 в 06:44
Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Отборът на Аржентина победи тима на Канада с 2:0 и се класира за финала на Копа Америка. Головете за световните шампиони отбелязаха Хулиан Алварес (22') и Лионел Меси (51'). Победата за "албисилесте" е втора срещу същия съперник на турнира след като двата отбора играха и в груповата фаза, където Меси и компания се наложиха със същия резултат...

публикувано на 10.07.24 в 06:23

Световният шампион Йосиф Панов срещу Мигел Васкес на „MAX FIGHT 59“ в Свети Влас

Българската боксова звезда Йосиф Панов “Пепелянката”, носител на световната титла на UBO ще се изправи срещу най-титулуваният съперник пристигал на българска земя. На бойната галавечер „MAX FIGHT 59“ негов опонент ще е мексиканецът Мигел Васкес, който има 6 защити на Световната титла на IBF. В кариерата си той е играл основни мачове в MGM Grand Arena,..

публикувано на 10.07.24 в 06:18
Джазмин Паолини стигна до полуфиналите на

Джазмин Паолини стигна до полуфиналите на "Уимлъбдън"

Финалистката от "Ролан Гарос" Джазмин Паолини продължава силното си представя от началото на сезона и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Италианката разгроми Ема Наваро (САЩ) с 6:2, 6:1 за само 58 минути игра и достигна до тази фаза на турнира за първи път в кариерата си. Паолини стана първата тенисистка от..

публикувано на 10.07.24 в 06:08