Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривове в Киев, въздушна тревога в няколко украински области

Портрет на възрастна двойка, направен от уличния художник Кристиан Геми, известен като C215, на стената на къща, разрушена от руски обстрел през 2022 г., в Бородянка, Киевска област, Украйна, 02 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушна тревога е била обявена в няколко украински области през тази нощ, а в Киев са чути взривове, пише агенция УНИАН. Съобщено беше и за руски ракетни нападения в Запорожието.

С изключение на Луганска област и на окупирания Крим въздушната тревога беше отменена. През последните дни Крим, както и гранични с Украйна руски области бяха засегнати от поредица от нападения. Властите в Киев се придържат към досегашната си линия да не поемат отговорност за нападенията, които зачестиха в момент, когато Украйна приключва подготовката за дългоочакваната пролетна офанзива.

Още днес се очаква Съединените щати да обявят нов, 37-ми пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара. За първи път ще бъдат предоставени ракети въздух-земя с малък обсег на действие, твърди Ройтерс.

Ракетите могат да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и да осигурят на настъпващите украински сухопътни войски въздушна подкрепа при планираната пролетната офанзива. Пакетът включва още 155-милиметрови гаубици, както и боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "HIMARS" и за гаубици, противотанкови ракети, минохвъргачки и камиони.

В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници на Украйна да останат сплотени. В очакване на покана за членство в НАТО на срещата на върха на Алианса през юли Зеленски подчерта, че гаранциите за сигурност обединяват Украйна и съюзниците ѝ.

В същото време ДПА съобщава, че в поверителни разговори дипломати на Съединените щати и Германия са отхвърлили възможността Украйна да бъде поканена в НАТО още на срещата на върха във Вилнюс през юли.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава възстановяването на електроснабдяването в Ловешко

В община Ловеч продължава възстановяването на електричеството след вчерашната буря, която прекъсна електропроводи. Все още има отделни абонати в много населени места и в областния център, които са без ток.  Буря нанесе значителни щети в Ловешко Най-сериозни са щетите в село Радювене, където много домакинства все още нямат електричество...

публикувано на 04.06.24 в 12:34

Синдикат "Защита" отменя протеста си, предстои нова среща със здравния министър

Проблемите със заплащането на работещите в здравната система обсъдиха на среща днес представители на синдикат "Защита" и министърът на здравеопазването Галя Кондова. Резултатът от разговорите е, че ще има нова среща със здравния министър на 18 юни. И това е причината от синдикат "Защита" да отменят насрочения за 6 юни протест. До тази среща се..

публикувано на 04.06.24 в 12:28
Васил Терзиев

Терзиев призна за грешка при въвеждането на новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:16

Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:11

Десетки животновъди на протест на Подбалканския път

Десетки животновъди излязоха на протест като разпънаха палатки на Подбалканския път. Причината за недоволството им е, че през последните 25 години, според тях непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана. Те настояват и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. Протестиращите..

публикувано на 04.06.24 в 12:04
Калин Стоянов

Стоянов отчете 40% по-висока събираемост на глобите за пътни нарушения

40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов.  Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР: "Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната..

публикувано на 04.06.24 в 11:43

Зейнеп Зафер: Не Възродителен процес, а "насилствена българизация/асимилация"

Тази вечер от 18.30 часа в Централния дом на архитекта ще се състои премиерата на книгите "Тюркология в изгнание. Мефкюре Моллова. Биографично изследване" с автори Зейнеп Зафер и Нурие Муратова и книгата "50 години от Корнишките протести" на Зейнеп Зафер .  " Първата книга е за най-известната тюрколожка, възпитана в българската тюркология -..

публикувано на 04.06.24 в 11:35