Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словесни сблъсъци в НС и за годишнината от гибелта на Гоце Делчев

Тошко Йорданов
Снимка: БГНЕС

Депутатите отбелязаха 120-годишнината от смъртта на българския революционер Гоце Делчев.

В декларация от парламентарната трибуна Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ заяви, че българското правителство не може повече да остава безразлично към гоненията, на които са подложени македонските българи.

"Вписването им в конституцията на Република Северна Македония и в останалите закони на страната, наравно с всички други народи е не просто задължително условие за начало на преговорите за членство за членство в Европейския съюз. Това е първа важна стъпка към реално равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава. Нормални отношения между България и Република Северна Македония може да има след постигането на реално практическо равноправие на македонските българи с всички останали граждани на съседната, братска нам страна."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова делото на Гоце Делчев да бъде продължено.

"Саможертвата е нещо хубаво и дава символ, който ние - недостойните потомци и наследници да следваме, но тя е нищо без продължение на делото на тези, които са загинали за България. Ако днес ние не продължим тяхното дело, ако не се борим за това, за което те са се борили - България да е свободна, независима, обединена държава - огън да гори България."

От ГЕРБ също отбелязаха, че редица български правителства са се опитали да бъдат на висотата на делото на Гоце Делчев. Георг Георгиев каза, че това, което се случва в последните месеци и години в западната ни съседка, не е онова, към което всички са се стремили, когато са взимали решения за общото европейско бъдеще.

"Но това, което ние днес трябва да направим, е в крайна сметка да имаме за пътеводна звезда онова, което той ни е завещал, а именно България да се бори не само за своя, но и за общоевропейския интерес."

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че това е показен патриотизъм и обвини част от партиите в 49-я парламент

"След падането на ветото, в Северна Македония започват терор, още по-голям, над българите! Сега ще има и политически процес. Затова е изключително жалко политическите представители точно на партията, като се опита да заобиколи българските решения и работеше паралелно на външния си министър, първа да излезе да чете политически декларации. И когато пребиват българи в Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, вината е ваша - на тези партии тука, без две. И се надявам вечер, като си лягате, да си давате сметка за това."

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56