Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Радев говори за национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО

Георги Лозанов
Снимка: БГНЕС

В днешната си реч президентът Румен Радев говори за националната сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО. Това заяви пред БНР доц. Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и бивш председател на СЕМ.
"Една моя изненада - слушах речта на президента по повод Гергьовден. Той говори за националната сигурност, за това, че България има нужда да защити своята национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО, все едно не сме НАТО-вска държава. Бях много изненадан, защото в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние, нещо като Беларус. Не е лошо в този ден, освен за нашата армия, да поговорим и за нашите партньори, на които твърде много разчитаме", обясни той в интервю за празничното предаване. 

Очевидно има хибридна война, подчерта доц. Лозанов. 

"Тя е пропаганда + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или друг начин да промени прозападната ориентация на българското общество и не само на българското, като създаде фалшиви конспиративни теории, така че Западът, западният свят, либералната демокрация да се окаже лошият избор, а бившата ни просъветска ориентация да се окаже истинската национална перспектива пред България. За съжаление, доста големи жертви на ниво съзнание взима тази пропаганда". 

Той се надява традиционната журналистика да не е изгубила битката срещу социалните мрежи:

"Битката продължава и се надявам, че ще има обрат. В момента действително през социалните мрежи върви основната атака срещу общественото съзнание. Журналистиката повече или по-малко е в фонова позиция, вместо да е обратното. Създаде се нагласа, че едва ли не социалните мрежи са медии, а това не е така, защото за да са медии, трябва да има редакционна отговорност, а там няма такава". 

Според доц. Лозанов живеем в ситуация на постистина:

"Постистината е такава манипулация върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за свой избор, което е срещу твоя интерес. И после си разочарован от това, което сам си избрал". 

По думите му е много трудно всичко това да бъде регулирано и овладяно. Шансът е с възвръщането на авторитета на качествената журналистика, категоричен е той. 

Доц. Георги Лозанов гледа с радост изкачването ни в класацията на "Репортери без граници": 

"Една от причините да стоим ниско в класацията е обвързаността и влиянието на властта върху медиите. В последните 2-3 години тъй като властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция".

Основният въпрос за медиите е дали изпълняват критическата си функция по отношение на властта - дали поставят представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на критика, коментира още той и добави:

"Когато някой политик се съпротивлява срещу това, започва да чете присъди на медиите и да им размахва пръст, очевидно, че му липсват достатъчно демократични качества".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на заседанието си през септември, информира Асошиейтед прес. Спадът на инфлацията и охлаждащият се пазар на труда..

публикувано на 30.07.24 в 10:38
Природозащитници на протест срещу закона в Истанбул, 27 юли 2024 г.

Турция прие спорен закон за бездомните кучета

Турският парламент прие снощи закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение, предаде Ройтерс. Съгласно законодателството, предложено от Партията на справедливостта и..

публикувано на 30.07.24 в 10:29

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс. Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис Кикилиас пристигна по спешност на острова и следи координацията на действията. Горският пожар се разраства..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия. "В текста няма нищо невярно...

публикувано на 30.07.24 в 09:36