Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Има опити за отклоняване на темата

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев потвърди, че в колата по времето на опита за атентат срещу него на пътя София – Самоков е бил само със служители на НСО – и не със семейството си.

Гешев посочи, че отдава разминаванията в интерпретациите на отговори на неформални журналистически въпроси. Според него тече опит за подмяна на основния въпрос: Нормално ли е срещу главен прокурор на страна членка на ЕС да се извърши атентат:

"Аз разбирам опитите за спекулация и за отклоняване на темата, но трябва да си зададем по-сериозни въпроси – в кои години се връщаме, в каква държава живеем, в каква медийна среда и какви послания излъчваме на българските граждани. Дали е важно с кой (кого) си пътувал, дали са застрашени твои роднини – или е по-важно, че някой български гражданин е застрашен – вече никой български гражданин не може да се чувства сигурен при положение, че това се случва с главния прокурор на страна от ЕС. Теми, на които трябват да отговорят българските политици и това са основните теми, а не това, което се задава последните дни от тях", каза главният прокурор в интервю за БНТ.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13