Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов за случая с кортежа на главния прокурор: Взривното устройство е било с намерение да убие

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов.
Снимка: БГНЕС

"Днес около 11:30-11:35 часа главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който очевидно скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен, по сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра" - това каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който пристигна на мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев - м. Ярема на пътя София - Самоков. Сарафов посочи, че става въпрос за покушение. 

"На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно, банкета. Освен всичко друго взривът е имал насоченост - взривът има ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили", допълни Борислав Сарафов.

И още: "Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент - не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент по първоначално мнение на експертите, но и с осколки. Множество осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тоест именно в дърветата - посока от банкета през пътното платно към дърветата. Очевидно бомбата, взривното устройство е било с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не е било фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме, част от които са се забили и в дърветата, са с големина колкото човешки нокът". 

В момента се провеждат огледи, включително със следови кучета, като се търсят следи от извършителите. Те явно са следили маршрута на главния прокурор. "На местопроизшествието са намерени маркери, които очевидно са оставени от извършителите", допълни зам.-главният прокурор: "Определени маркери, определени предмети, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана". 

"Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено, само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Само една случайност е предотвратила наистина смъртни случаи, които биха могли да настъпят", посочи още Борислав Сарафов.

"Към момента наказателното производство, което е образувано, е по глава 1-ва от Наказателния кодекс за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого -  108А, алинея 1-ва от НК", съобщи още зам. главният прокурор.

И още: "Подхождаме изключително сериозно, ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, от кратера. Търсят се детонатори, търсят се осколки, всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме (данни) какъв е химическият състав във взривното устройство. Ще знаем както вида на взривното вещество, така и неговото количество. Но първоначалните данни са за не по-малко от 3 килограма тротилов еквивалент. Повтарям - с осколки. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, поставени са да убиват", повтори зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива. Той е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, съобщи още Борислав Сарафов. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края на мандата на служебно правителство и отново ДПС получава областни управители . Може да се..

публикувано на 04.07.24 в 07:57