Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания "Евромеланома" - кожни специалисти преглеждат безплатно

проф. Снежина Василева по време на преглед
Снимка: Личен архив

Кампанията "Евромеланома" ни провокира да обърнем внимание на рисковете за кожата и начините да я пазим от слънцето. Тазгодишното издание е насочено към тийнейджърите, тъй като слънчевите изгаряния в младежка възраст са основен рисков фактор за развитие на рак в по-късна възраст.

Кампанията е организирана от Българското дерматологично дружество и Европейската асоциация по дерматоонкология. За целта днес в различни градове у нас се провеждат безплатни профилактични прегледи.

Най-сигурният начин да предпазим кожата от ултравиолетовите лъчи, е да я покрием със слънцезащитен продукт, отбелязва проф. Снежина Василева, дерматолог в Университетската болница Александровска.

Нанасянето на фотозащитни продукти трябва да става преди излагането на слънце, а не като отидем на плажа, напомня тя. И друг важен съвет:

"Да носим слънчеви очила, шапка с периферия или с козирка."

Въздействието на ултравиолетова радиация върху кожата дава видими промени след като човек навърши 50 години – кожата остарява и вече няма този свеж вид. За младите хора най-важно е да не допускат слънчево изгаряне – един от рисковите фактори за възникване на меланом. Към тези от тях, които са в тийнейджърска възраст, е насочена тазгодишната кампания "Евромеланома". 

"Един младеж тийнейджър много малко се интересува от това дали кожата му ще остарее или ще развие рак. Младежите се интересуват дали ще им минат младежките пъпки и те доста се подобряват от слънцето."

проф. Снежина Василева

Слънце в умерени количества подобрява настроението и участва в лечението на някои кожни заболявания. А от ултравиолетовите лъчи кожата синтезира витамин Д, припомня проф. Василева. 

"За нас е достатъчно с открити крайници и лицето през около 2 часа на ден да се излагаме на ултравиолета. Витамин Д може да се набавя и чрез храната, допълнителни таблетки, разтвори и т.н."

Дерматологът препоръчва наблюдение на кожата от ранна детска възраст до остаряването. 

"До 35-годишна възраст могат да се появяват бенки, пигментни новообразувания, които са доброкачествени, но те трябва да се оглеждат. От 100 бенки може да има една, която да е с риск или да представлява  нещо по-различно."

Списъкът със специалистите, които днес ще преглеждат безплатно, е  публикуван на сайта на Българското дерматологично дружество.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39

Владимир Владимиров: Възможно е безвремие и безветрие в евроинтеграцията на РСМ

"Македония  може да остане в едно безвремие, едно безветрие по отношение на нейната европейска интеграция ", което би било сериозен тест за македонската държавност.  Това мнение изрази в интервю за БНР Владимир Владимиров, политолог, анализатор на процесите на Балканите и в Русия. Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция..

публикувано на 10.05.24 в 10:29

Лошо време в Гърция: Страната е обхваната от дъждове

Лошо време със силни дъждове обхвана Гърция. Силна буря засегна тази нощ Солун и Халкидики. Има наводнени пътища. Сили на пожарната спасяваха пътници в леки коли, които бяха отнесени от водата. Няма пострадали. Според прогнозите силни дъждове ще засегнат цялата страна през почивните дни. Пътна полиция предупреждава да се внимава при пътуване..

публикувано на 10.05.24 в 10:17

Километрично задръстване на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, в участъка преди пътен възел Мухово. Движението от Мухово до Гелеменово беше пренасочено преди час заради аварирал тежкотоварен камион, и на мястото са се натрупали автомобили, като придвижването по обходния маршрут е изключително бавно, съобщиха слушатели на БНР...

публикувано на 10.05.24 в 10:04

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.  При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47