Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Съдебната реформа не се изчерпва само със смяна на главния прокурор

Премиерът Гълъб Донев говори пред посетители на Министерския съвет в Деня на отворените врати.
Снимка: БТА

Премиерът Гълъб Донев заяви, че съдебната реформа трябва бъда разглеждана като цялостен процес, който не се изчерпва само със смяна на главния прокурор.

Така Донев коментира искането на шестима от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Иван Гешев да бъде предсрочно освободен заради тежки нарушения на служебните задължения. Това обаче може да стане със 17 от гласа от пълния състав на съдебния кадрови орган, който в момента наброява 22-ма членове.

Според премиера въпросът опира и до легитимността на сегашния Висш съдебен съвет.

"Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Тук по никакъв начин не трябва в центъра на дебата да бъде личността. Друг е въпросът за това, дали ако процедурата по отстраняване на главния прокурор бъде завършена, дали този състав на Висшия съдебен съвет може да излъчи следващия главен прокурор, който за 7 години напред да бъде на тази позиция."

Гълъб Донев припомни, че през годините служебните правителства са внесли законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор.

По въпроса дали ще бъде съставено редовно правителство министър-председателят каза, че е обнадежден.

"Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най наболелите проблеми на българските граждани."

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11
Снимката е илюстративна, архив

Специализирана полицейска операция в Шуменско

В ход е операция за противодействие на престъпността, против нарушаване на политическите права на гражданите, за опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, предаде БТА.  Екипи на дирекцията и Зонално жандармерийско управление във Варна, при Главна..

публикувано на 08.06.24 в 19:56

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта, в които утре ще се проведат изборите за национален и европейски парламент.  Към момента няма получени сигнали за неизправни машини за гласуване, каза председателят на РИК Антони Върбев.  В районната комисия са получени сигнали да незаконна агитация в деня за размисъл.  Част от тях са..

публикувано на 08.06.24 в 19:39

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини. Само в последните няколко часа на електронната поща на Районната избирателна комисия са получени писма с искане за спешни смени в състава на..

публикувано на 08.06.24 в 19:26

Членовете на СИК в Сливен не се притесняват от механизма на вота в неделя

Членовете на СИК в Сливен не виждат нищо притеснително в механизма на вота за Народно събрание и Европейски парламент. Според тях цветните бюлетини и машинния вот няма да забавят или затруднят гласоподавателите и броенето. В Сливенска област в 248 секции ще се гласува смесено – машинно и с хартиена бюлетина. Част от членовете на тези..

публикувано на 08.06.24 в 19:10
 Васил Вълчев

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани успешно и са готови за утре, съобщи за БНР генералният консул на страната ни в Истанбул Васил Вълчев. Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни Васил Вълчев: "Не очаквам да..

публикувано на 08.06.24 в 18:43